22.07.2013

В студиото на "Лице в лице": Божидар Данев - изпълнителен председател на БСК, и професорите Христина Вучева и Григорий Вазов.

Бившият финансов министър г-жа Христина Вучева заяви, че тя не би могла да бъде финансов министър в правителство, което няма парламентарно мнозинство. Според нея е добре правителството да обяви няколко неща, които се ангажира да свърши в определен срок, след който да се проведат предсрочни избори. Сред тези неща тя посочи промени в Изборния кодекс, приемане на бюджет 2014 и др. Г-жа Вучева защити актуализацията на бюджета и не видя нищо тревожно в това. Съществуващите контролни органи са гаранция за това, че нито един лев не може да бъде откраднат от бюджета.

Божидар Данев коментира, че сегашните протести и февруарските протести са довели до увеличаване на политическия риск, което води до влошаване на бизнес климата, оскъпяване на кредитите за бизнеса, отлив на инвестиции. Той определи днешните протести като политически. Изход от създадената ситуация не може да се постигне с икономически или социални решения, а с политически. Избори трябва да има 2 в 1 през май 2014 г. Дотогава да се приемат промени в Избирателния кодекс, да се намалят регулаторните режими за бизнеса и да се въведе електронно правителство. Актуализацията на бюджета е необходима за да се разплати държавата с бизнеса и с общините.

вж. ВИДЕО

Дата: 22.07.2013

Източник: bTV

Прочетено: 2545