14.08.2013

МОСВ взима мерки за намаляване на емисиите от вредни вещества, но въпреки това се очаква отново да надвишим зададените норми на азотните оксиди за 2013г. Това каза на пресконференция министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, цитирана от Агенция " Фокус". Тя очаква нормите за другите два основни замърсителя- серен диоксид и прах да бъдат спазени.

Михайлова обясни, че при присъединяването към ЕС страната ни се е договорила за спазването на максимумите на годишни емисии вредни газове от големите горивни инсталации, но в периода 2008 – 2011 г. България трайно е надвишила лимита.

За да се ограничи замърсяването са начертани мерки за намаляване на емисиите от вредни вещества са проведени срещи с представителите на големите горивни инсталации, особено с тези на ТЕЦ-овете, заяви Михайлова. На днешното заседание на Министерски съвет е бил представен доклад  на междуведомствената група между Министерството на околната среда и водите и Министерството на икономиката и енергетиката. Работата на групата е да идентифицира причините за надхвърляне на нормите и начертае мерки за трайното им спазване.

Дата: 14.08.2013

Източник: 3e-news.net

Прочетено: 2744