09.09.2013


***

Барозу с последно изявление за състоянието на ЕС преди изборите

Председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу ща направи последното си изказване за състоянието на Европейския съюз преди европейските избори следващата година. Той ще представи своите основни инициативи пред Парламента в сряда от 10 часа българско време, след което ще участва в дебат с депутатите.

Дебат: Сряда, 11 септември

Процедура: изявление на председателя на Европейската комисия

***

ЕП стартира информационната си кампания за европейските избори

Европейският парламент ще даде официален старт на 10 септември на своята информационна кампания за повишаване на осведомеността за предстоящите европейски избори през 2014 г. Кампанията ще се състои от четири етапа и ще продължи и след самите избори до избирането от новия Парламент на председател на Европейската комисия.

Заместник-председателите на ЕП Ани Подимата (С&Д, Гърция) и Отмар Карас (ЕНП, Австрия) ще дадат пресконференция във вторник от 12:30 часа българско време, за да информират медиите за кампанията.

Предвижда се тя да се състои от четири части: откриване, тематична фаза, самата изборна кампания и изборът и встъпването в длъжност на новата Комисия.

В днешно време мнозинството от законодателните актове се оформят на европейско ниво, което дава на Европейския парламент поне толкова правомощия, с колкото разполага и всеки един национален парламент. Затова за избирателите е важно да знаят какви решения се вземат и как те могат да повлияят върху тези решения.

Пресконференция: Вторник, 10 септември, 12:30 часа българско време

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Трейлър за информационната кампания

***

Към ново поколение по-чисти биогорива

Европейският парламент ще обсъди в понеделник законодателни мерки за поставяне на таван на производството на биогорива от традиционни източници и за преминаване към ново поколение от горива от източници като водорасли и определени видове отпадъци. Гласуването е в сряда. Мерките целят да намалят емисиите от парникови газове, дължащи се на засилващото се използване на обработваеми земи за отглеждане на растителни видове за биогорива.

Делът на биогоривата от първо поколение, произвеждани от растителни видове, не следва да превишава 5,5% от транспортните горива към 2020 г., а биогоривата от второ поколение трябва да са с принос от поне 2%, според предложенията на комисията по околна среда, подготвени от Корин Льопаж (АЛДЕ, Франция).

Комисията също иска да бъде взет предвид ефектът върху околната среда от емисиите от парникови газове, породени от растящата употреба на обработваема земя за производството на суровини за биогоривата. Тези така наречени непреки замени в земеползването могат да намалят поне отчасти ползите от биогоривата за околната среда.

Комисията по енергетика, която също допринесе за подготовката на позицията на ЕП, се застъпва за таван от 6,5% за горивата от първо поколение и е против включването на ефекта от непреките замени в земеползването в законодателството.

Дебат: Понеделник, 9 септември

Гласуване: Сряда, 11 септември

Процедура: Съвместно вземане на решение (Обикновена законодателна процедура), Първо четене

Прексонференция: вторник или сряда

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Проект на резолюция за горивата и енергията от възобновяеми източници

Съобщение за пресата от гласуването в комисията по околна среда (11.07.2013)

Процедурно досие

***

Парламентът решава за банковия надзор в ЕС

Депутатите в ЕП ще решат във вторник дали да дадат одобрението си за промените в системата за банков надзор в ЕС, които ще поставят 150 от най-големите банки в ЕС под прякото наблюдение на Европейската централна банка.

Решението се очаква да бъде повлияно от крайния резултат от преговорите между ЕЦБ и ЕП по условията за ясна прозрачност и отчетност, които следва да се отнасят към дейността на ЕЦБ в ролята й на надзорна институция.

Новата система на надзор, която е основен елемент от банковия съюз, засяга прехвърлянето на съществени правомощия за банков контрол от национално на европейско ниво.

Депутатите от ЕП и от редица национални парламенти последователно отстояват позицията, че това прехвърляне на правомощия налага установяването на съизмеримо ниво на демократичен контрол върху новата надзорна институция. Те подчертават и нуждата от уеднаквяване на подходите към упражняване на банковия надзор.

Дебат: Вторник, 10 септември

Гласуване: Вторник, 10 септември

Процедура: Съвместно вземане на решение и консултация

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Проект на резолюция за промяната в задачите на Европейския банков орган 

Проект на резолюция относно възлагането на надзорни функции на ЕЦБ

Съобщение за пресата за гласуването в икономическата комисия (29/11/2012 г.)

Съобщение за пресата за споразумението по темата между ЕП и Съвета (19/03/2013 г.)

Профил на Мариане Тайсен (ЕНП, Белгия) – докладчик за надзорните функции на ЕЦБ

Профил на Свен Гиголд (Зелени/ЕСА, Германия) – докладчик за Европейския банков орган

Процедурно досие – промяна в ролята на Европейския банков орган

Процедурно досие – надзорни функции на ЕЦБ

***

Сирия: Депутатите в ЕП подготвят призив за договаряне на политическо решение

Депутатите в ЕП се очаква да призоват за намиране на политическо решение за Сирия, независимо от евентуалните военни действия след използването на химически оръжия в страната. Парламентът ще проведе дебат с Върховния представител на ЕС в областта на външната политика Катрин Аштън в сряда. Над 2 милиона сирийски бежанци са напуснали страната. ЕП ще гласува резолюция за Сирия в четвъртък.

Пленарният дебат се провежда след свиканото извънредно заседание на комисията по външни работи на Парламента на 28 август.

Дебат: Сряда, 11 септември

Гласуване: Четвъртък, 12 септември

Процедура: Изявление на Върховния представител на ЕС в областта на външната политика и сигурността

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Изявление за пресата на председателя на комисията по външни работи Елмар Брок (ЕНП, Германия) (28/08/2013 г.)

Сирия: „Ние вярваме, че все още е нужно политическо решение“

***

Депутатите ще дискутират ситуацията в Египет

Европейският парламент ще обсъди ситуацията в Египет с Върховния представител на ЕС в областта на външната политика Катрин Аштън в сряда след сблъсъците между правителствените сили и поддръжниците на Мюсюлманското братство и повдигането на обвинения срещу бившия президент Мохамед Морси и други лидери на Братството. Резолюция по темата ще бъде гласувана в четвъртък.

Пленарният дебат се провежда след свиканото извънредно заседание на комисията по външни работи на Парламента на 28 август.

Дебат: Сряда, 11 септември

Гласуване: Четвъртък, 12 септември

Процедура: Изявление на Върховния представител на ЕС в областта на външната политика и сигурността

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Изявление за пресата на председателя на комисията по външни работи Елмар Брок (ЕНП, Германия) (28/08/2013 г.)

***

ЕП на път да намали рисковете при ипотечните кредити

Купувачите на имоти в целия ЕС ще бъдат по-добре информирани за разходите и рисковете, свързани с вземането на ипотечен кредит, ще бъдат частично защитени от промените на пазара, които повишават техните погасителни вноски, и ще имат по-добра защита, в случай че не могат да платят обратно заема, благодарение на нови правила, които Парламентът се подготвя да гласува в сряда.

Законодателството покрива ипотеките върху жилищна собственост, жилищна собственост, включваща и части за офиси, и земя за строеж.

Дебат: Вторник, 10 септември

Гласуване: Сряда, 11 септември

Процедура: Съвместно вземане на решение (обикновена законодателна процедура), първо четене

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Проект на резолюция относно директивата за договорите за кредит за жилищни имоти

Съобщение за пресата за гласуването в комисия (07/06/2012 г.)

Профил на докладчика: Антолин Санчес Преседо (С&Д, Испания)

Процедурно досие

***

Шистов газ: Оценка на въздействието върху околната среда преди всеки нов проект

Европейският парламент ще разгледа предложението на комисията си по околна среда да се разшири приложението на съществуващата Директива на ЕС за оценка на въздействието върху околната среда, като тя обхване и проекти за извличане на шистов газ.

Комисията също предлага да се засили общественото участие в проучванията на влиянието върху околната среда и да се определят ясни правила за избягване на конфликти на интереси между експертите, извършващи тези проучвания, компетентните власти и кандидатстващите за проекта. Предложените текстове засилват също така наблюдението на проекти с отрицателно въздействие върху околната среда.

Директивата за оценка на въздействието върху околната среда, която е в процес на преработка, определя критериите за събирането на нужната информация, преди изпълнението на един публичен или частен проект да бъде одобрено.

Дебат: няма

Гласуване: Сряда, 11 септември

Процедура: Съвместно вземане на решение (обикновена законодателна процедура), първо четене

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Проект на резолюция за Директивата за оценка на въздействието върху околната среда

Профил на докладчика Андреа Занони (АЛДЕ, Италия)

Процедурно досие

***

Други теми

  • Мерки за възстановяване на популацията на европейски змиорки, обикновена законодателна процедура, дебат 9 септ, гласуване 10 септ
  • Изравняване на имуществените последици от регистрираните партньорства с тези при брачни съюзи, консултация, дебат 9 септ, гласуване 10 септ
  • Ограничаване на манипулациите на финансовите пазари, Съвместно вземане на решение (обикновена законодателна процедура), споразумение на първо четене, дебат 10 септ, гласуване 11 септ.
  • Заплахи към свободата на медиите – случаят с Дейвид Миранда, изявления на Съвета и Комисията, дебат 10 септ.
  • Натиск от Русия спрямо страни от бившия Съветския съюз да се откажат от плановете си за европейска интеграция, изявление на Комисията и резолюция, дебат 11 септ., гласуване 12 септ.
  • Справедливо и устойчиво разпределение на ползите от биоразнообразието, съвместно вземане на решение (обикновена законодателна процедура), първо четене, дебат 11 септ., гласуване 12 септ.
  • Представяне на позицията на Съвета относно бюджета на ЕС за 2014 г., бюджетна процедура, дебат 10 септ.
  • Стимулиране на мобилността и заетостта на младите хора, незаконодателна резолюция, дебат 10 септ, гласуване 11 септ.
  • Съхраняване на застрашени местни езици, незаконодателна резолюция, гласуване 11 септ.
  • Помощ за възстановяване от наводнения за Словения, Хърватия и Австрия, бюджетна процедура, гласуване 11 септ.
  • Резолюции относно спазването на правата на човека и демокрацията – ДР Конго, ЦАР, програми за масово преселване в Тибет и Синдзян
  • Равно заплащане за равен труд на мъжете и жените – устен въпрос и резолюция, дебат 9 септ., гласуване 10 септ.
  • Стратегия за електронна сигурност и дигиталният пазар, дебат 10 септ., гласуване 11 септ.
  • Право на комуникация и достъп до адвокат, съвместно вземане на решение, дебат 9 септ, гласуване 10 септ
  • Вътрешен пазар за услугите, незаконодателна резолюция, дебат 10 септ, гласуване 11 септ.
  • Вътрешен енергиен пазар, незаконодателна резолюция, дебат 9 септ, гласуване 10 септ.
  • Препоръки за преговорите за партньорство за сътрудничество между ЕС и Малайзия, незаконодателна резолюция, гласуване 11 септ.
  • Залагания в Интернет, незаконодателна резолюция, дебат 10 септ, гласуване 11 септ.
  • Митнически кодекс на ЕС, съвместно вземане на решение, дебат 10 септ, гласуване 11 септ.
  • Обща политика в областта на отбраната и сигурността, дебат с Върховния представител на ЕС в областта на външната политика и резолюция, дебат 11 септ., гласуване 12 септ.
  • Политика на ЕС спрямо Беларус, гласуване 11 септ.
  • Непридружавани малолетни в ЕС, незаконодателна резолюция, дебат и гласуване 12 септ.
  • Стратегия за рибарството в Адриатическо и Йонийско море, незаконодателна резолюция, дебат 9 септ, гласуване 10 септ
  • Секторите на културата и творчеството в Европа като източници на икономически растеж и заетост, незаконодателна резолюция, дебат 10 септ, гласуване 11 септ.

 

Дата: 09.09.2013

Източник: ЕП

Прочетено: 2484