10.09.2013

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди днес законопроекти за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и на Кодекса на труда, както и промени в Наредбата за условията и реда за извършване на посредническа дейност.

Промените в Наредбата бяха приети единодушно. Подкрепени бяха и измененията в кодексите, като забележките на социалните партньори бяха в посока на задълбочаване на промените и за доизясняване на допълнителни въпроси, каза след заседанието вицепремиерът Зинаида Златанова, която председателства НСТС.

Тя посочи също, че тристранният съвет е избрал за заместник-председател от квотата на синдикатите президента на КНСБ Пламен Димитров. Социалните партньори са оценили като положителна практика обсъждането в НСТС на законопроекти в пряка връзка с неговите консултативни функции, внесени от народни представители. Днес за първи път беше гледан такъв проект – измененията в КТ, които се отнасят до въвеждането на нов вид отпуск за социална адаптация и отглеждане на дете при пълно осиновяване, са подготвени от депутатите Захари Георгиев, Корнелия Нинова и Жара Пенева-Георгиева.

Социалните партньори одобряват идеите, заложени в проекта, но имат бележки по начина, по който се предлага решаването на този въпрос, посочи министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов. Той допълни, че работата по промените в КТ ще продължи и недоизяснените моменти ще бъдат изчистени.

Подкрепени бяха и промените в ДОПК за усъвършенстване на единната сметка и въвеждане на механизма за обратно начисляване на ДДС за зърнени и технически култури. „Съгласни сме, че промените са крайно недостатъчни, но въпросът продължава да стои отворен. Първоначалните мащаби на хаоса са намалени и целта ни е да въведем максимално облекчена процедура, но тя трябва да бъде и технически обезпечена, и да не бъде за сметка на избора на всяко от лицата кое от задълженията си да погаси”, посочи заместник-министърът на финансите Людмила Елкова.

За бързо въвеждане на промените, макар и ограничени, се обявиха и работодателите. „Това, което се обсъди днес, е полезно за бизнеса и трябва да се приеме по-бързо. Сегашните промени не затварят пътя към ново разглеждане на проблема, което да доведе до решаването му”, заяви Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

***

Промените в ДОПК и мотивите за тях са публикувани ТУК за публично обсъждане.

Становището на БСК вижте ТУК

 

 

Дата: 10.09.2013

Източник: МС

Прочетено: 2566