12.09.2013

И през следващата година няма да падне таванът на пенсиите, но има шанс най-високата пенсия да стане 840 лева. Тоест, със 70 лева повече от сегашния таван. Обсъждан е бил и вариантът максималната песния да стане почти 1200 лева.

Таванът на пенсиите е равен на 35% от максималния  осигурителен доход. 

В момента той е 2200 лева. Точно затова най-богатите пенсионери взимат по 770 лева месечно. По предложение на правителството обаче от догодина максималният осигурителен доход вероятно ще се вдигне.

Сметките показват, че така догодина най-големата пенсия ще е 840 лева. Въпреки това около 30 000 души отново ще получават по-малко отколкото са внасяли през годините. Ако го нямаше тавана, някои пенсионери щяха да взимат пенсии от 10 000 лева. Бизнесът обаче подкрепя промяната.

По разчети на експерти, след увеличението на най-високия праг за осигуряване, в хазната ше влязат 60 милиона допълнително от работещите. За по-високите пенсии пък ще са необходими 35 млн. лв. Когато теглим чертата, пенсионната система ще е напред с 25 милиона лева.

Въпреки печалбата от синдикатите смятат, че вариантът можеше да е и по-добър. Тяхното предложение е както максималният осигурителен доход, така и таванът на пенсиите да отпаднат.

Обсъждани са и други варианти. Например, максималният осигурителен доход да бъде до 3400 лева. Така най-високата пенсия догодина можеше да стигне почти 1200 лева. Този вариант обаче засега е отхвърлен.

"Дадохме нашата експертна подкрепа на министър Адемов за варианта 2400 лв. максимален осигурителен доход, тъй като балансът е положителен", каза за Нова ТВ Григор Димитров - главен директор "Осигурителни отношения" при Българската стопанска камара.

вж. ВИДЕО

И догодина детски надбавки вероятно ще получават само семействата с ограничени доходи, а не всички, както беше обещано от „Коалиция за България”.

До момента помощи за деца получаваха единствено семействата, в които на член от домакинството се падаше не повече от 350 лева. Дали този критерий ще се запази не е ясно. Не се знае също, дали ще се промени размерът на добавката, като се обсъждат суми между 35 и 50 лева.

Решението не е официално, но между социалните партньори вече има консенсус, че парите няма да стигнат за всички деца. 

"Прие се от всички колеги, че подоходният принцип трябва да бъде запазен - между 350 и 500 лв.", каза за Нова ТВ Григор Димитров от БСК.

вж. ВИДЕО

 

Дата: 12.09.2013

Източник: Нова ТВ

Прочетено: 3650