23.09.2013

Компании – членки на Бизнес клуб България-Белгия-Люксембург (БКББЛ), посетиха „Солвей Соди“ на 20 септември т.г. Членовете на клуба, чийто почетен председател е белгийският посланик в България - Н.П. Аник ван Калстер, се срещнаха с областния управител на Варна г-н Иван Великов, с кметовете на Варна и Девня г-н Иван Портних и г-н Атанас Кузев, както и с представители на белгийската бизнес общност в региона.


Създаден през 2005 г., БКББЛ е официалното средище на белгийските бизнес, социални и културни интереси в страната. БКББЛ активно насърчава и подпомага развитието на отношенията между България, Белгия и Люксембург и в момента наброява около 80 членове (фирми и физически лица).


Г-н Спирос Номикос, изпълнителен директор на „Солвей Соди“, приветства гостите и представи девненския завод, който, с номиналния си капацитет от 1,5 милиона тона годишно, е един от най-големите заводи за синтетично производство на калцинирана сода в България и Европа. Дружеството е и един от най-големите инвеститори в България, с дълбоки корени във Варненска област, който от приватизацията си през 1997 г. е инвестирал около 1 млрд. лева за устойчивото си развитие, осигуряване на безопасни условия на труд, увеличаване на производствения капацитет, ремонт и реконструкция на съоръженията, изграждане на нова инсталация за когенерация в ТЕЦ „Девен“ и други.


Това беше първо посещението за гостите, които бяха впечатлени от мащабите на производството, от вниманието, отделяно на екологията и безопасността, както и от новаторския подход към дейностите на дружеството и от неговата корпоративна социална отговорност към местната общност. Темите, дискутирани по време на срещата, която последва обиколката на завода, засегнаха сътрудничеството между представителите на белгийския бизнес в България и местните органи на властта в областта на икономиката, околната среда и културната сфера, включително привличането на чуждестранни инвестиции, регионалното развитие, икономическите предизвикателства и кандидатурата на Варна за европейска столица на културата.


На 21.09. Н.П. Аник ван Калстер и г-н Спирос Номикос посетиха детската площадка от рециклирани материали в кв. „Изгрев“ във Варна, която спечели първа награда в академията „Иновация в действие“ на „Солвей Соди“. Те обсъдиха с автора на проекта Магдалена Михалева необходимостта да се осигури устойчивост на подобни инициативи и потенциала от дейности за развитието на социално отговорни проекти.

 

Дата: 23.09.2013

Източник: Народно дело

Прочетено: 2841