02.10.2013

Японският посланик в България г-н Такаши Коидзумих се срещна с председателя на УС на БСК Сашо Дончев, заместник-председателите Георги Шиваров и Камен Колев, и директора на Център „Външноикономическо сътрудничество“ Веселин Илиев.

Срещата се проведе в Българската стопанска камара, а основна тема на разговора беше предизвикателствата пред българската икономика и възможностите за двустранно партньорство. 

"Необходимо е да има постоянно действаща връзка между двете страни, защото епизодични делегации в България или Япония няма да създадат постоянни търговски отношения. България не предлага най-добрите бизнес възможности днес, но за сметка на това има какво да се прави в търсене на най-правилните партньори.  Бъдещето на българската икономика е в ръцете на малките и средните предприемачи, които имат нужда от партньорството на големи японски компании", коментира председателят на УС на БСК г-н Сашо Дончев.

От своя страна, заместник-председателят на БСК Георги Шиваров заяви, че Българо-японския ткомитет за икономическо и научно сътрудничество се оглавява от министри, както преди 1989 г., когато икономиката се е управлявала от държавата, а не от частната инициатива, но днес в подобен подход няма логика. Той допълни, че е логично комитетът да е оглавен от делови хора, които отразяват бизнес интересите на двете страни.

Снимки от срещата можете да видите в официалната фейсбук страница на БСК.

Информация за българо-японските търговско-икономически отношения можете да видите ТУК

Дата: 02.10.2013

Източник: БСК

Прочетено: 4004