03.10.2013

Вж. ВИДЕО
 
Икономическата ситуация в момента е крехка и трябва да се пипа много внимателно с плащанията към пенсионерите и минималната работна заплата. Натискът, който се оказва върху властта за тези социални подпомагания може да вкара България в спиралата на рецесията. За подобен сценарии алармираха изпълнителният председател на БСК Божидар Данев и президентът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев в студиото на „Тази сутрин”.
 
Седми пореден месец сме в дефлация- цените са по-ниски от преди и всеки ден намаляват, но с малко. Икономическият ръст за полугодието ще бъде в рамките на статистическата грешка, описа ситуацията Божидар Данев, председател на БСК. „Всичко това взето заедно трайно ни натиска към рецесия. Трябва много внимателно с натиска към правителството”, смята той.
 
„Хората са закъсали зверски и някой лев отгоре е прекрасно. Чувството ми е, че се опитват да дадат на хората версия и това ще се върне като бумеранг”, обясни Константин Тренчев, президент на КТ Подкрепа. „Не сме против – прекрасно би било. Въпросът е имаме ли ресурс”, каза той.
 
Липсата на чужди инвестиции и движение на средства в и извън страната беше посочено от БСК и синдиката като основен проблем за българската икономика. „Нещо плаши инвеститорите – и чужди и наши- в банките има пари, но никои не ги изтегля”, каза Тренчев.
 
„Има причина да няма инвестиции в страната и докато това продължава няма да има качествени и устойчиви работни места”, добави Данев, описвайки, че проблемите на пазара на труда не са близо до решаване. „Следете инвестициите – няма ли ги, то проблема с липсата на работни места не може да се реши щом разчитаме само на европари. Всички правителства са се хипнотизирали от тези европейски пари, а къде са българските”, попита той.
 
Мъжко е да обещаеш, човешко е да не го изпълниш – така синдикалистът описа заседанието на тристранката вчера. „Хората си мислят, че можем да решим нещо. Чрез тристранния съвет правителството ни запознава с това какво мисли да прави. Дали ние ще кажем „да” или „не” няма значение. Нямаме правомощия да ги спрем. Второ – от 25 г. съм на тепиха и съм чул толкова стратегии, че като чуя стратегия и бягам. Много лесно е да напишеш нещо и да го обещаеш на хората”, коментира той.
 

Дата: 03.10.2013

Източник: бТВ

Прочетено: 3384