01.11.2013

 
Ключови за страната болници са категорични, че заради финансовото състояние може да спрат дори обслужването на спешните случаи по време на празниците.
 
Има ли опасност болниците да хлопнат врати и така да оставят България без здравеопазване - това беше темата на разговора с Григор Димитров - директор в Българската стопанска камара (БСК) и д-р Костадин Ангелов, директор на Александровска болница.
 
"За месец септември са ни преведени 80% от изработеното. За останалите имаме уверение, че ще ни бъдат изплатени. Болниците нямат право да затворят врати - трябва да осигурим 24 ч. дежурства на лекари и персонал. Заплатите ще бъдат изплатени. Това, което можем да направим е да забавим плащанията към доставчиците. Фирмите ще чакат, но по закон това не може да продължи повече от 60 дни. Предстоят ни много разговори с доставчиците. Надявам се нормалния диалог да възстанови нормалния темп на доставки на медикаменти и работата да продължи", каза д-р Ангелов.
 
По разчети на БСК здравните заведения дължат на доставчиците 300 млн. лв., които не са обезпечени. Ако не си получат парите, фирмите ще бъдат принудени да блокират сметките на болниците, колкото и това да няма ефект, тъй като там няма пари.
 

Дата: 01.11.2013

Източник: ТВ7

Прочетено: 3796