04.11.2013

Държавата е най-некоректният участник в осигурителната система, тъй като внася осигуровките едва на 1/3 от хората, които се е ангажирала да осигурява. Парите не се управляват от хората, които ги дават, а от държавата, коментира Григор Димитров – главен директор „Осигурителни отношения“ в БСК в ефира на ТВ 7. В предаването "Добро утро, България!" участваха още с д-р Мими Виткова и д-р Александър Заимов – зам.-председател на Столичната колегия на БЛС.

Григор Димитров посочи, че проблемите са колкото системи, толкова и законодателни, тъй като правната рамка позволява, хората да не плащат своите осигуровки и това да им излиза по-изгодно в много от случаите.

След промяната на модела на финансиране на болниците у нас, разходите за здравеопазване са нарасни девет пъти и вече многократно изпреварват ръста на БВП, посочи д-р Виткова. Тя е категорична, че парите за здраве у нас не се изразходват по предназначение.

"Да - пилеят се! Да - краде се от системата", заяви в студиото Виткова. Според нея трябва да се спре "свърххоспитализацията", както и злоупотребите с цените на медикаментите, които се купуват от болниците на двойно по-високи цени, от тези, на които се внасят. По нейните думи липсва воля нещата в здравеопазването да се променят. "Държавата абдикира от проблемите в здравеопазването", псочи още тя.

Вижте още информация тук: Къде изчезнаха милиард и половина лева от парите за здраве?

Дата: 04.11.2013

Източник: ТВ7/BIA

Прочетено: 4855