08.11.2013

Козметичната индустрия в Пловдивска област се разрасна с две нови високотехнологични фабрики. В по-голямата от тях са вложени около 6 млн. лв., а инвеститор е "Солвекс козметични продукти". Самото изграждане, разширяване и придобиване на нова техника и оборудване е резултат от петгодишен инвестиционен цикъл. По-малката фабрика е на съдружието между фирмите "Идеа-90" и "Стар нейлс", като инвестицията е за над 1 млн. лева, а стартът на производството ще бъде в началото на лятото на 2014 г. Двете инвестиции са интересни, тъй като активността в сектора през последните години е доста свита. "Инвестиционните усилия на фирмите все още са доста предпазливи", коментира Николина Узунова - изпълнителен директор на Българската национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика.

По-гъвкави плюс капацитет

"Стратегическата ни цел да станем едновременно по-производителни и по-гъвкави не можеше да се реши без значима инвестиция", заяви пред "Капитал Daily" Стефан Карайодов, заместник-управител на "Солвекс козметични продукти". При обем на производството от 13.48 млн. лв. за 2012 г. компанията се нарежда сред първите в сектора. Тенденцията продължава и през 2013 г., но вече с 30 на сто по-голям капацитет на мощностите й за производство на бои за коса и козметика.

Начинът на инвестирането във фирмата е специфичен и заради структурата на производството - 82% са бои за коса, а другите са т.нар. бяла козметика, като приблизително същото е съотношението на пазарите - 85% е износът и 15% е българският пазар. Мениджърите на фирмата са имали сложната задача да продължат да произвеждат и едновременно с това да подменят основните линии, като най-накрая остава изграждането на административната сграда, в която е и 12-членният екип, създаващ новите продукти.

Инвестиционната програма на "Солвекс" има два финансови пика - първият е през 2008-2009 г., когато са вложени 1.5 млн. лв. Финансирането му става с банков кредит от 800 хил. евро, като от него са останали за изплащане само 120 хил. лв. Вторият инвестиционен пик е 2011-2012 година, когато са направени вложения за 1.860 млн. лева, финансирани по програма "Конкурентоспособност на малките и средните предприятия". За същия период компанията реинвестира и печалби на стойност 668 хил. лв. 1.668 млн. лв е стойността на новозакупените машини и съоръжения, а с останалите пари се реконструират складови площи, разширява се производството и се създават по-добри условия на труд. През 2013 година е завършен инвестиционният цикъл с още 1.482 млн. лева за завършване на административната сграда и закупуване на съседни имоти, с които се оформя цялостно производствената площадка на предприятието. През март 2014 година фирмата ще изплати банковите кредити.

Робот в производството

Със закупуването на новото оборудване - италиански и български машини, включително и един робот - "Солвекс" съкращава срока за изпълнение на заявките на клиентите. Компанията вече притежава 3 комплектовъчни линии за боя за коса. Най-новата е робот за 630 хил. лв., купен по програмата за повишаване на конкурентоспособността - с автоматично подаване на транспортната опаковка, дозиране, пълнене, опаковане, принтиране. Роботът се управлява от един оператор, който получава формулата на продукта от фирмената лаборатория, въвежда десетките багрилни компоненти в паметта на машината и тя сама взема, тегли и смесва десетки суровини, за да се получи хомогенна смес за боя за коса.

"За нас беше важно през целия петгодишен период да не посягаме на фонда на работната заплата, защото искаме да задържим екипа от парфюмеристи, фармацевти, козметици, както и отлични работници, които са в състояние да управляват новата техника", казва Стефан Карайодов. През целия инвестиционен период компанията не е пропуснала да премира хората си с 13 заплата, а средната работна заплата тук е 907.78 лв. Следващият инвестиционен цикъл на "Солвекс козметични продукти" ще изисква около 2.5-3 млн. лв. вложения и ще започне към 2015 година. Целта ще бъде създаване още един самостоятелен цех за боя за коса и удвояване на сегашния капацитет. Защото дори при новите възможности на фирмата през пролетта и лятото - сезоните, когато боите за коса се продават повече - вече се изпитват трудности да се отговори своевременно на пазарното търсене.

Инвестицията като средство за независимост

Новостроящата се фабрика за специализирани натурални козметични продукти на фирма "Стар нейлс" е в източните покрайнини на Пловдив. Инвестицията в нея е малко над 1 млн. лева и според Емилия Динкова - управител и съсобственик на компанията, тя дава истинска производствена независимост. "Четиридесет артикула от гамата на продуктите ни се възлагат на външни фирми за производство под запазена формула, технология и ноу-хау. Практиката ни обаче показва, че е трудно да зависиш от подизпълнители, защото контролът е по-сложен, а отговорността е наша. Аз съм амбициозен човек и не мога да допусна някой да нарушава изискванията, които поставям към производството на продуктите. Да не говорим, че нямаме 100% увереност за съставките, които се влагат, затова се нагърбихме с нелеката задача да си създадем малка собствена фабрика, която да отговаря на нашия капацитет и на профила на нашата дейност", казва Динкова. Изграждането на фабрика с 1200 кв.м халета вероятно ще отнеме около 12 месеца, като целта е производството да започне през лятото на 2014 година. Основните инвеститори са "Идеа-90" и "Стар нейлс". Оборудването в новата фабрика е предназначено за малки обеми, но за честа смяна на продуктите. Начинът на финансиране е чрез инвестиционен кредит с продължителност 20 години. Възвръщането на вложените пари ще стане за 10 години в най-добрия вариант или за 15 години - в най-лошия.

В защита на пазарния дял

И след завършването на новата си инвестиция "Стар нейлс" ООД няма да търси масовите пазари. Фирмата произвежда и търгува с натурални професионални козметични продукти за крака и за ръце. На практика преки клиенти на компанията са около 15 000 професионалисти, работещи в козметични салони. "Външният кръг" на потребителите са хората, които вече са ползвали козметичните продукти на "Стар нейлс" в козметичните салони и ги купуват оттам за домашна употреба. "Доскоро имахме големия шанс да сме единствени на този пазар. Сега конкуренцията е много сериозна", коментира Емилия Динкова. Кризата е накарала европейските компании да погледнат и към малкия български пазар и да навлязат и тук. Сега пазарният дял на "Стар нейлс" е около 40% и с новата инвестиция фирмата се надява да го запази. Компанията е една от малкото, която инвестира и в петгодишно обучение на своите кадри. В Университета по хранителни технологии, специалност "Козметика", се учат млади служители, показали желание за работа и кариерно развитие във фирмата. "Със сигурност ще ни се наложи обаче да търсим и още кадри за новата ни фабрика", каза Динкова. Тя счита, че в новата фабрика ще има възможност да се произвежда козметика и за други фирми - сравнително малки български и европейски козметични компании с много специфични изисквания към влагането на предимно природни съставки в продуктите.

Дата: 08.11.2013

Източник: В. Капитал

Прочетено: 5411