12.11.2013

Проблемите в Оперативна програма Околна среда са дългогодишни. България нямаше необходимите проекти и няма подготвени такива, за да усвоява средствата, коментира изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев пред BGNES.
 
Преди един месец предложихме на министър Искра Михайлова и вече имаме положителен отговор от нея да увеличим възможността за бенефициентите в ОП "Околна среда", защото се оказа, че сами общините не могат да се справят с повишените изисквания по програмата. Досега тази ОП беше приоритет само на общините и на държавата. Предлагаме и бизнесът да може да бъде бенефициент, особено в областта на съоръженията за преработка на вредни отпадъци или в стартирането на проекти, където и бизнесът, и общините имат общи интереси.
 
Единият от начините, по който можем да преодолеем опасността ЕК да ни блокира отпуснатите средства, е в ускорени срокове да подготвим максимален брой проекти, които да бъдат насочени в рамките на тази програма. Самият факт, че няма проекти говори, че няма подходящи хора, които да ги направят или не са намерени тези хора. Разработването на проекти невинаги е свързано с местоживеенето. В края на краищата могат да се привлекат хора и от други окръжни и областни градове.
 
Категорично сме за сътрудничество между бизнеса и общините. Ключовият момент е бизнесът да бъде бенефициент по тази програма. Досега той беше изключен като бенефициент, коментира Данев.

Дата: 12.11.2013

Източник: BGNES

Прочетено: 3416