20.11.2013

На 19 ноември в Страсбург Европейският парламент прие предложението за Директива и баланс между половете сред неизпълнителните членове в управителните органи на акционерните дружества, допуснати до борсова търговия, и свързани с това мерки. Д-р Антония Първанова е докладчик за комисията "Вътрешен пазар и защита на потребителите" на ЕП.

Целта на Директивата е до 2020 година държавите членки да осигурят 40% от членовете на бордовете на големите европейски компании да са жени. Новото европейско законодателното гарантира не само равeнство между половете, което е един от приоритетите на ЕС, но и използване потенциала на жените за повишаване конкурентоспособността на европейските компании.

Според данни на ЕК към днешна дата едва 15.8% от местата в бордовете на директорите на водещите компании в ЕС се заемат от жени. Въпреки многобройните инициативи и усилия на европейските институции за повече женско присъствие в ръководствата на компаниите в ЕС, тенденцията е броят на жените да се увеличава почти незначително – 0.6% на година за последните десет години.

Според проучванията на ЕК жените вземат около 70% от решенията за консумация на стоки и услуги в ЕС. Доклад на Световната банка показва, че компаниите, които имат повече жени на ръководни постове имат 10% по-висок икономически растеж от останалите.

"Статистиката безспорно оборва скептиците и сочи, че присъствието на повече жени на ръководни постове ще раздвижи икономиката и ще благоприятства развитието на пазара на ЕС. Непълноценното използване на уменията на високо квалифицирани жени представлява за ЕС загуба на потенциал за икономически растеж", каза д-р Първанова по време на дебатите в Пленарна зала. Българският евродепутат обърна внимание, че според изследване на "Голдман Сакс" повече жени в бордовете на големите европейски компании може да увеличи брутния вътрешен продукт на еврозоната с до 9%. Д-р Първанова цитира и резултати от анализ на консултантската компания "Маккензи", които показват, че оперативната печалба на фирмите с най-голям брой жени в управителните съвети е с 56% по-висока от тази на фирмите, в които ръководните позиции се заемат само от мъже. 

Дата: 20.11.2013

Източник: Пресофис на А.Първанова

Прочетено: 1692