17.12.2013

Икономиката не търпи революции, отласкваме се от дъното, макар и плавно. Това коментира изпълнителният председател на БСК Божидар Данев в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.

Пренасянето на капитали извън България не е ново явление, икономиката е инерционна, години трябва да минат, за да се вземат инвестиционни решения, коментира още изпълнителният председател на БСК. Според него, ситуацията е тежка, а боричканията сред политическите сили създават несигурност. „В страна без политическо спокойствие, има политически риск, това води до липса на инвестиции. Има ръст на износа, оттласкваме се от дъното, което е бавно и постепенно, но трябва да се знае, че икономиката не търпи революции. Докато има неприятна безпътица обаче, докато не се преодолеят боричканията навсякъде, рискът няма да намалее, коментира Данев. Цената на политическия риск се калкулира в цената на кредита, тоест на ресурс, с който работим. Има боричкания навсякъде и това увеличава риска в държавата, категоричен бе Божидар Данев.

Очакват се големи съкращения в строителния сектор. "Строителството беше напомпано до един огромен обем, който беше свързан със спекулативните интереси на бизнеса", заяви още изпълнителният председател на камарата. "Съкращаването на хора е болезнен факт, но в замяна на това например IT секторът има 17% ръст, има глад за работни места и няма квалифицирана работна ръка. Големият проблем е, че ние 24 години не се грижим за образованието и квалификацията на хората", допълни още Данев.  

Целия разговор в студиото с изпълнителния председател на БСК Божидар Данев, президента на КНСБ Пламен Димитров и социолога Боряна Димитрова гледайте във видеото

Дата: 17.12.2013

Източник: Нова телевизия

Прочетено: 3342