01.01.2014

Най-големият от най-големите

Очаквано традиционният лидер в класацията на най-големите компании в България "Капитал 100" – "Лукойл Нефтохим Бургас", отново зае първото място и през 2013 г. При връчването на наградите на "Капитал" през юни отличието прие Димитър Добрев, директор "Производство" на петролното дружество. Подреждането на корпоративните гиганти е на базата на реализираните от тях приходи през 2012 г., а с резултата си от 8.2 млрд. лв. "Лукойл Нефтохим Бургас" е далеч пред всички останали. През последните три години компанията отчита двуцифрени темпове на растеж на приходите си (съответно 22%, 23% и 31%), за което значителна роля играят растящите цени на горивата в световен мащаб.

В годината, в която кризата се завърна във финансовите отчети на най-големите компании, общите приходи на дружествата от топ 100 нараснаха със скромните 7%. При най-динамичните 50 компании средният ръст е с 31%, като лидер по този показател с внушителните 292% беше регистрираната в Балчик "Сън фуудс", чийто бизнес е свързан с производството и преработката на слънчоглед.

Най-голяма печалба за годината сред дружествата от класацията реализира Българският енергиен холдинг (БЕХ), чийто неконсолидиран финансов резултат е в размер на близо 242 млн. лв. БЕХ оглавява и класацията на холдингите с общи консолидирани приходи от 6.5 млрд. лв.

В подреждането по активи начело за поредна година е Националната електрическа компания, която управлява активи на обща стойност 6.8 млрд. лв. 

Росица Цекина, управител на "Био фарминг"

Малки и динамични 

Създадената през 2009 г. софийска земеделска компания "Био фарминг" се оказа най-динамично развиващата се сред малките и средните предприятия в България. Управляваното от Росица Цекина дружество оглави класацията "Гепард", която събира успешния малък и среден бизнес. Подреждането на най-динамично растящите частни компании е на базата на постигнатия от тях ръст на приходите за 2012 г., като част от критериите са постъпленията им да са се увеличавали поне през последните две години.

Шампионът за изминалата година е собственост на вносителя на Peugeot за България "София франс ауто" на предприемача Стоян Желев. През 2012 г. приходите й са в размер на близо 12 млн. лв., като отчетеният ръст спрямо година по-рано е със 7113.86%.

Челната тройка в националната класация, в която попадат общо 1265 компании, се допълва от производителя на бира "Бритос", Велико Търново, и от производителя и търговец на месни продукти "Орион 2002", Пазарджик.

В класацията по рентабилност начело през 2012 г. е инженеринговото дружество ДИССИ, което отчита норма на печалба от 76.3 стотинки на всеки лев приходи. Общият финансов резултат на компанията за годината е 5.4 млн. лв. 

Венцислав Чолаков, изпълнителен директор на "Булгартабак холдинг"

Водачът на борсата

"Булгартабак холдинг" зае първото място в класацията на публичните компании "Капитал 50" за изминалата година. Тя подрежда най-добрите дружества на борсата, като използва критерии като реализираните от тях приходи през 2012 г. и ръста им спрямо 2011 г., пазарната им капитализация, ликвидността и маржа на печалбата. Цигареният холдинг, за който 2012 г. беше първата с изцяло частна собственост след приватизацията му в края на 2011 г., се представи стабилно по всички отчитани показатели. Официално новият собственик на дружеството е руската държавна Внешторгбанк. Неофициално зад собствеността на компанията стоят банкерът Цветан Василев, основен акционер в Корпоративна търговска банка, и депутатът от ДПС Делян Пеевски.

В основата на силните резултати на управлявания от Венцислав Чолаковхолдинг стои износът. През 2012 г. приходите от него се увеличават с 37%, а обемът на експортираните стоки расте с 22%. Консолидираните резултати за деветмесечието на 2013 г. също показват двуцифрен ръст на износа – с 29%, на фона на свиващите се продажби на вътрешния пазар (-3.2%).

В класацията по общи приходи безапелационен лидер е друг холдинг – "Химимпорт". Реализираните от дружеството постъпления от 6.2 млрд. лв. формират близо една трета от общите приходи на компаниите в К50. "Химимпорт" оглавява и класацията по печалба с финансов резултат от над 116 млн. лв. Лидер по пазарна капитализация за 2012 г. е БТК с оценка 765 млн. лв.

Виолина Маринова, главен изпълнителен директор на Банка ДСК


Банков шампион

Управляваната от Виолина Маринова Банка ДСК е най-добрата българска банка за 2012 г. в годишната класация К10. При подреждането на финансовите институции "Капитал" използва собствена методология, която включва различни показатели, разделени в четири групи – стабилност и риск, ефективност и рентабилност, устойчивост и динамика, размер, които имат различно тегло при изчисляването на крайния резултат.

Освен че е лидер в общата класация за годината, Банка ДСК оглавява и подреждането в подкатегорията "Ефективност и рентабилност". Водач в подкатегория "Стабилност и риск" през 2012 г. е Уникредит Булбанк. За пръв път класацията включва и подкатегория "Устойчивост и динамика", като най-добри резултати в нея през 2012 г. постига Прокредит банк.

Извън общото подреждане "Капитал" класира и клоновете на чуждестранните банки в България. При подреждането им е използвана същата методология с леки изменения, свързани с това, че клоновете нямат обособен капитал. За втора поредна година победител е клонът на ING Bank, която се представя най-добре и в подкатегориите за стабилност и за устойчивост. В подкатегорията за ефективност спечели клонът на Citibank.

Дата: 01.01.2014

Източник: www.capital.bg

Прочетено: 3005