21.02.2014

По инициатива на Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес на 20.02.2014 г. се проведе работна среща  на членуващи в БСК браншови организации от хранително-питейната индустрия с представители  от Министерство на икономиката и енергетиката, Дирекция „Външноикономическа политика” за новите възможности за експорт на български стоки /храни и напитки/ в Ирак.

От страна на БСК и браншовите организации – членове на камарата участие в срещата взеха Георги Шиваров – Заместник председател на БСК, проф. Димитър Белоречков – Председател на УС на Съюз на птицевъдите в България, Жана Величкова - Председател на УС на  Асоциация на производителите на безалкохолни напитки, д-р Светла Чамова – Изпълнителен директор на Асоциация на месопреработвателите в България, инж. Антоанета Божинова - Изпълнителен директор на Съюз на преработвателите на плодове и зеленчуци и д-р. Асен Желязков - Изпълнителен директор на Асоциация на млекопреработвателите в България.

На срещата подробно бяха дискутирани резултатите от проведената през ноември 2013 г. 25-ата сесия на Смесения българо-иракски комитет за търговско, икономическо и техническо сътрудничество, както и възможностите български предприятия от хранително – питейната индустрия да експортират български стоки в Ирак. Обсъдени бяха и съществуващите проблеми при търговията с Ирак, сред които транспорта, сигурността, застраховането и митническите затруднения, както и липсата на търговски представител на България в Ирак.

 В резултат на проведената дискусия бе положена основа за периодичен обмен на информация за резултатите от преговорите на Смесения българо-иракски комитет за търговско, икономическо и техническо сътрудничество, както и за възможностите на държавата за координация и съдействие при осъществяването на износ на български стоки в Ирак.

 

Дата: 21.02.2014

Източник: БСК

Прочетено: 2384