Дата: 27.02.2014

Източник: DarikFinance.bg

Прочетено: 2349

Близо 4 милиарда долара кредити за последните 20 години е отпуснала Световната Банка за България, но днес тя още е най-бедната страна. Изпълнителният директор на Холандската група на Световната банка Франк Хеемскерк коментира този факт пред БНР.

Не мисля, че парите са пропилени, защото не знаете, къде щяхте да бъдете ако я нямаше намесата на Световната банка. Със сигурност Българя щеше да е много по-зле ако не беше еврочленството. Заедно с правителството ви работим по важни проекти, за да подобрим системата на здравеопазване, на образование, инфраструктурата. Всичко това – с цел да повишим доходите и работните места в България.

По отношение на срещата с вицепремиера, финансовия министър и президента тук в София, той посочи: Правителството решава кои са приоритетите. То преценява дали да вземе на заем пари от Световната банка, за да ускори някои инвестиции. Ние сме тук, за да помагаме. Разбрах че, правителството ви си поставя за цел приобщаващия икономически растеж, така че да има доходи и работа за всички, особено хората с по-малко възможности. Точно такава е основната мисия на Световната банка – да се пребори с бедността.

Страни като Румъния заемат пари както от капиталовите пазари, така и от Световната банка, за да финансират инвестициите си. Финансирането чрез нашата банка е по-стабилно, докато международните пазари са непредвидими. Затова страни като Румъния балансират източниците си на финансов ресурс. От управляващите в България зависи дали ще направят същото.

Според Хеемскерк значителната емиграция особено на млади и образовани хора, напускащи страната, едва ли допринася за икономическия растеж. Когато хората заминават за да учат в чужди университети и после се връщат в родината, това може да е плюс за страната ви. Но ако говорим за демографията като цяло, това че хората остаряват и че живеем по-дълго, е положително нещо. Освен това стареенето е предсказуемо, така че правителствата имат време да нагодят политиките си спрямо този процес.

Решението при всяко едно застаряващо население е, да се създават колкото се може повече работни места и всеки да дава своя принос за икономиката. Освен това, възрастните хора, които са здрави, трябва да работят по-дълго. Виждате, че в други държави възрастта за пенсиониране е по-висока, но това като цяло е положително за икономическото развитие.

Всички държави със застаряващо население пренареждат пенсионните си осигурителни системи. Не е нужно да го правите от днес за утре, защото това е предсказуем процес във времето. Но за да си позволите качествено здравеопазване за нуждаещите се и по-добро образование, то всички които са трудоспособни, трябва да работят.

Хеемскерк посочи, че България не е сред най-богатите държави в Европа, но се определя като средна и малко над средна по доходи страна: Ако я сравните с Мадагаскар, Субсахарска Африка или с хората в крайна нищета, които още живеят в Индия, България е много по-добре. Въпросът е какво още може да се направи? Затова сме тук, за да ви помогнем в това предизвикателство.