14.03.2014

Българската народна банка (БНБ) изготви промяна в Наредба 27, която значително облекчава фирмите, които трябва да отчитат получените кредити. За всяко тримесечие задължение да уведомят централната банка ще имат вече фирмите, които за периода са получили финансови кредити от местни и чуждестранни лица в размер над 500 хил. лева.

Досега прагът беше над 50 хил. лева. Финансовите кредити в размер на между 50 хил. и 500 хил. лева ще се декларират вече само един път в годината, предвижда новата наредба.

Решението за промени е взето по време на днешното заседание на БНБ. По наредбата данните се събират за статистическа справка. Според разчетите на банката то ще доведе до намаляване на административната тежест за около 6000 фирми, посочват от пресцентъра на БНБ.

С решението се променят и праговете при отчитането на вземанията и задълженията по търговски кредити и други сделки. Те ще се отчита всяко тримесечие само при положение, че сумите са равни или над 200 хил. лева. Досега и този праг беше 50 хил. лева. Промяната засяга към 1300 фирми.

Не се променят изискванията за кредитите на физическите лица. По закон те трябва да отчитат веднъж годишно – до края на март, ако задълженията и/или вземанията им са на стойност над 50 хил. лева.

Промените влизат в сила от 1 април, т.е от датата, когато фирмите трябва да попълнят своите справки за първото тримесечие на тази година.

Дата: 14.03.2014

Източник: Investor.bg

Прочетено: 1084