07.04.2014

ВЖ. ВИДЕО

Пропастта между учебни програми, държавни стандарти и практическа реализация на знанията се увеличава с всяка следваща година. Тези дълбоки и хронични противоречия могат да доведат само до едно – намаляване на интелектуалния капацитет и на способностите за справяне с житейски ситуации, но в крайна сметка електоратът се увеличава и става по-податлив. Така бившият министър на образованието проф. Владимир Атанасов, коментира поредното изследване, което поставя българчетата на едно от последните места по компетентност и способност да решават реални проблеми. Според него е нужна цялостна реформа, защото образованието е само част от проблема.  

"Образованието не е въпрос на секторна политика, то е обект на глобална национална политика и е свързано с бизнеса, с трудовия пазар, със здравеопазването, със семейната среда и с много др. Училището и университетът не могат да бъдат сами за себе си, те са част от една обща система", обясни проф. Атанасов и добави, че за съжаление през последните 25 години се прави всичко възможно тази система да не проработи, защото така е по-удобна.  

Единственото решение според него е да се смени политическата система, която през последните години е успяла да задуши всички опити за реформа. В среда на стагнация, телефонно право, тефтерчета, няма как нещо да се промени. Фалшивият политически елит, който 25 години живее с парламентарна заплата остави нещата да стигнат до тук в името на печалба, политически цели, различни икономически дивиденти, но най-вече от срамна глупост. Проф. Атанасов добави, че нещата могат да се променят, но е нужна шокова терапия и глобална реформа, както това е било направено в Полша.  

Д-р Томчо Томов от Стопанската камара добави, че е изключително важно образованието да се обвърже с бизнеса, за да не се получава парадокса - за хората няма работа и за работата няма хора. Нужно е децата да се научат да мислят, а не постоянно да им се наливат знания, които по-късно те забравят. На младите хора трябва да им се помогне да използват не само компютъра, но и мозъка си.  

Специалистите припомниха, че в днешния развиващ се свят нещата се променят много бързо и ако продължи изоставането на образователната система от бизнеса проблемите в близко бъдеще ще бъдат още по-сериозни и ще се запази тенденцията висшистите да завършват безработни.

Дата: 07.04.2014

Източник: ТВ7

Прочетено: 3348