29.04.2014

Административният съд в Разград отмени гласуваната от общинарите такса смет за 2014 година. За трети пореден път магистратите обявяват за незаконно решението на общинския съвет, според което налогът за боклука, който гражданите плащат се изчислява на база данъчната оценка на жилищните им имоти.

Спорът между кметството и местната общност датира от 2012 година, когато гражданско сдружение за първи път атакува общинската наредба в съда и магистратите я отмениха. Тяхното становище, че размерът на данъка за смет не бива да зависи от вида на жилището, а трябва да съответства на количеството изхвърлен боклук от домакинствата, бе пътвърдено в началото на тази година и от ВАС.

Въпреки императивите на Темида общинарите в Разград продължиха да настояват таксата да се изчислява по традиционния начин. Аргументите им затова през 2014 година бяха, че въвеждането на друга методика би оскъпило разходите за чистота много и би направило данъка непосилен за хората. Административните съдии в града обаче отново отхвърлиха становището на съветниците, с обяснението, че представените пред Темида мнения не са подкрепени от никакви финасови анализи и разчети. Набляга се единствено за трудностите, които очакват чиновниците в кметството, ако бъдат принудени да изчисляват таксите за изхвърлените битови отпадъци отделно за всяко домакинство, смятат магистратите.

Докато спорът между кметството и гражданите продължава, в сила остава наредбата от 2011 година, според която и днес се плаща налогът за боклука в общината. Местната администрация вече две години връща надвзети суми на данъкоплатците и се оплаква, че заради противостоянето, общинският бюджет в частта му за сметосъбиране се задъхва.

 

Дата: 29.04.2014

Източник: standartnews.com

Прочетено: 3382