31.05.2014

Правителството си е дало краткия срок от две седмици, за да измисли и предложи нов метод за изчисление на такса смет. Това стана ясно вчера на заседанието на Столичния общински съвет, на което кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че Министерският съвет е изпратил писмо за сформиране на работна група, която да работи от 23 май до 6 юни. "Това е абсурдно, срокът е много кратък. Рискът да се насочат към удовлетворяване на искането на бизнеса ще доведе до неколкократно увеличение на таксата за гражданите", коментира кметът.

С последните промени в Закона за местните данъци и такси беше даден срок до 30 юни т.г. да се направи нова методика, която да влезе в сила от 2015 г. Размерът на таксата трябва да се определя според количеството отпадъци. Ако това не е възможно, налогът се определя на основа, която обаче не може да бъде данъчната оценка на имотите или пазарната им цена, пише още в новите текстове на закона. В предишните такова ограничение липсваше и това позволяваше на повечето общини да определят таксата на базата на данъчната оценка. Така обаче по-голямата тежест пада върху бизнеса. За София например съотношението е 70 към 30 за бизнеса.

Работната група ще има само 2 заседания, а на 6 юни методиката трябва да се предложи на министър-председателя. В работната група има представители на Националното сдружение на общините, НАП, МС, МОСВ, МРР и бизнес организации, сред които Българската стопанска камара и Българската търговско-промишлена палата. 

Пред "Сега" изпълнителният директор на сдружението на общините Гинка Чавдарова коментира, че от 23 май досега работната група не е заседавала. "Всичко много зависи от това дали отговорните институции ще проработят и дали имат готови предложения. Ние досега не сме виждали такива", коментира тя. Чавдарова обясни, че представителите на сдружението ще гледат равнопоставено както за гражданите, така и за бизнеса. Още след промените в закона в края на м.г. от НСОРБ започнаха да събират предложения от общините за нова методика. Чавдарова обясни, че предложенията са основно като тези, които сега се прилагат - честота на извозване, брой съдове и други.

Изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев обясни пред "Сега", че методиката, която те искат да се прилага, е записана в закона, а именно - всеки да плаща толкова, колкото боклук генерира. "Таксата трябва да се определя на принципа замърсителят плаща, защото така е във всички европейски страни, тоест да се определя на килограм боклук", обясни Данев.

ТРЕВОГИ

От най-голямата община - Столичната, също са притеснени от срока. "Аз съм убеден, че не може да се изработи за толкова кратък срок, особено след като беше проспана половин година. Важното е: след като има предложена методика, тя да бъде подложена и на обществено обсъждане с гражданите, а реално няма време", коментира председателят на СОС Елен Герджиков. По неговите думи не може една методика да важи за цялата страна. От "Московска" 33 коментираха още, че е много важно да има експериментален срок, за да не се стигне до ситуация, в която общините.

Дата: 31.05.2014

Източник: в-к "Сега"

Прочетено: 3523