02.06.2014

Стратегията за Спешна помощ не трябва да е народно творчество на всеки министър

Стратегията за Спешна помощ не трябва да е народно творчество на всеки министър

Преди да се увеличат заплатите в Спешна помощ трябва да има работеща стратегия за Спешна помощ, която да е обвързана с реформите в болничната помощ в страната, коментира за 3e-news.net Григор Димитров, директор "Осигурителни отношение" в Българската стопанска камара. Необходимо е да се посочат краткосрочни и дългосрочни мерки за реформите. Краткосрочните мерки трябва да започнат веднага без да се чакат средства от Брюксел или някакво друго финансиране.

В момента здарвно неосигурените блокират Спешна помощ, защото няма къде другаде да отидат. Но и на този огромен проблем решение няма. От друга страна всеки нормативен документ, който се приема не действа дълго време. Не трябва Стратегията за Спешна помощ да е народно творчество на всеки министър, необходими са псоледователни политики. Знаем по времето на Пламен Константинов се заговори за парамедици, сега говорим за малки "пироговчета". Но докато реформата в Спешна помощ не е обвързана с реформата в болничната помощ няма да има съществен резултат.

Естествено необходимо е и рязко увеличаване на заплатите в Спешна помощ, но това трябва да е обвързано с обновяване на материалната база. Защото какво може да направи един лекар без дефибрилатор в ръцете си.

Дата: 02.06.2014

Източник: 3е news

Прочетено: 3372