17.07.2014

"Парадоксалното е, че в България все още не съществуват общински площадки за безвъзмездно предаване на метални отпадъци, което означава, че гражданите вече няма да има къде да предават металните си отпадъци и разделното събиране на този вид отпадък е унищожено към момента". Това се казва в писмо на пет браншови организации, обединяващи фирмите от рециклиращата индустрия, до председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, с искане за среща във връзка с необходимостта от спешно приемане на промени в Закона за управление на отпадъците (ЗУО).

В писмото петте организации припомнят, че промяната в ЗУО е станала невъзможна, поради гласуването "въздържал се" от страна на депутатите от ГЕРБ, въпреки поетия по-рано ангажимент от страна лично на г-н Борисов за гарантиране на икономическата стабилност и запазването на работните места в сектора. Още повече, че подкрепа за промените е налице и откъм Националното сдружение на общините в РБ.

Приетите през м. юли 2012 г. разпоредби, които браншовите организации настояват да бъдат променени, ще доведе до:

  • тотален колапс за сектора, тъй като индустриалният скрап в страната е на изчезване;
  • намаление с 50% на отпадъка, който се доставя до важни за икономиката ни предприятия, в т.ч. „Стомана Индъстри“ – гр. Перник, „Аурубис“ – Пирдоп, „София мед“ и др.;
  • бурно развитие на сивия сектор, защото площадките за скрап ще започнат да работят нелегално;
  • съкращаване на минимум 10 000 служители от предприятия, обработващи метален скрап;
  • 600 000 души, които си изкарват прехраната чрез събиране на скрап, ще останат без доходи;
  • масови фалити на фирми;
  • загуба на инвестиции за над 2 милиарда евро,
  • намалени приходи в държавния бюджет;
  • стартиране на наказателни процедури срещу България и налагане на санкции от милиони евро от страна на ЕС, поради нарушаване на изискванията по Рамковата директива за отпадъците, за въвеждане на ефективно разделно събиране на металните отпадъци;

 

"Отлагането на действието на цитираната разпоредба на ЗУО е от изключително значение, предвид даденото от Вас обещание и поет ангажимент, че законопроектът ще бъде приет, с цел осигуряване на условия за непрекъсваема работа на сектора. Като представители на законно функциониращия бизнес в страната, за нас екологията и опазването на околната среда са основополагащи принципи при извършване на дейността ни, като същевременно целите ни са свързани с развитието ни в една конкурентна пазарна среда", се казва още в писмото на браншовите организации до Б. Борисов.

Писмото е подписано от Българската стопанска камара, Българската асоциация на металургичната индустрия, Българската асоциация по рециклиране, Асоциацията на рециклиращата индустрия и ББК “Феникс Ресурс”.            

Дата: 17.07.2014

Източник: БСК

Прочетено: 3200