01.08.2014

Инвеститорите наказват редица държави от бившия съветски блок, включително и България, заради връзките им с Русия, въпреки че тези страни, които понастоящем са част от Европейския съюз, подкрепиха санкциите срещу режима на Путин.

След рублата, валутите на държавите от Източна Европа са сред най-силно поевтинелите през юли.

Борсовите индекси на България, Чехия и Унгария, заедно с този на Русия, се наредиха сред 10-те, които отбелязаха най-големи спадове в света за миналия месец, през койтоосновният индекс на БФБ Sofix загуби над 4% от стойността си.

"Инвеститорите не искат да се замесват с държавите от Централна и Източна Европа заради геополитическата обстановка в Украйна", коментира пред Bloombergвалутният стратег Айлън Солот. Поради тази причина България, Чехия, Унгария, Румъния, Полша и други страни бяха ударени несправедливо от пазарите. Първите три от изброените влязоха и в черната класация за десетте най-губещи фондови борси в света за юли.

Чешката крона се обезцени с 2.5% спрямо долара през юли, а хърватската куна – с 3 на сто. За Унгария пък се очаква икономиката да се забави през 2015 г. и растежът да намалее от 2.9 до 2.5%.

Всичко това е резултат от напрегнатата обстановка в Украйна. Според икономисти страните от Източна Европа ще продължат да изпитват затруднения, докато не бъде решен конфликтът в Украйна.

Нещо повече засегнатите държави са изключително зависими от руските доставки на енергийни ресурси. Полша, Чехия и Унгария внасят от Русия приблизително 70% от природния газ, който потребяват, докато България и Словакия са почти на 100% зависими от "Газпром".

Не би било изненадващо, ако Русия отвърне на санкциите, и тогава България, единствената от бившите съветски сателити, която си замълча, когато Русия анексира Крим, ще бъде най-потърпевша.

Дата: 01.08.2014

Източник: Darikfinance.bg

Прочетено: 1214