15.08.2014

Светлана Джамджиева

Сашо Дончев е изпълнителен директор на "Овергаз Инк." АД, председател на Управителния съвет на Българска стопанска камара (БСК) и издател на вестник "Сега". На 8 август т.г. той стана един от 10-те членове на експертния консултативен съвет, който работодателските и синдикалните организации създадоха, за да помогне за решаването на проблемите в Корпоративна търговска банка. Според БСК липсват доказателства за несъстоятелност на банката, напротив - с разумни мерки и временна финансова подкрепа КТБ може да бъде оздравена и да продължи да работи. Организацията смята, че според одиторските проверки дъщерната на КТБ банка "Креди Агрикол България" може да възстанови операциите си незабавно дори и без външна подкрепа.

- С риск да прозвучи невъзпитано, Сашо Дончев има ли пари в КТБ?

- Не, нито една стотинка.

- А Българската стопанска камара?

- Доколкото знам, не. Това е декларирано пред мен.

- Какво ви накара да седнете работодателите на една маса и да постигнете съгласие, май за първи път ви се случва... Проблемът с една банка?

- Всъщност казусът КТБ дойде, след като вече бяхме седнали заедно на една маса. Събра ни друго - общата тревога за това, в какво състояние се намира българското общество, как живеем всички ние българите, включително не допринасяме ли и ние, нямаме ли някакви "заслуги" за това, което се случва. Можем ли нещо да променим... Това ни събра. А буквално няколко дни по-късно се случи това с КТБ.

На разговора с президента на 1 август той обрисува една достатъчно сива и мрачна действителност. Колегите добавиха още тъмни цветове, мрачни оценки. И накрая аз не можах да се въздържа  и казах колко страшно звучи това - как тази очевидно споделена безпомощност да се промени каквото и да било в това общество внушава един нихилизъм... Това е ключовото, когато говорим  защо се събрахме. Аз все пак се надявам да има и други такива общности, други българи, които не са се отказали да се борят за живота си. Но ние сме длъжни в позициите, в които се намираме, да поемем отговорност, да опитаме да формулираме някакви тези, да се опитаме да представляваме тези, които са членове на нашите организации, синдикални или работодателски.

- Добре, създадохте експертен съвет за КТБ, вие сте член на този съвет, но към вашето предложение за експертна помощ се отнесоха с явно пренебрежение...  От писмото на г-н Искров се разбира, че няма нужда от вашата помощ. Това не ви ли обижда?

- Не знам дали някой от другите колеги е бил засегнат, лично мен г-н Искров няма как да ме обиди. Всъщност това е похватът на всички тролове в мрежата, които, когато нямат какво да кажат по същество, казват някаква глупост. Или ти лепят етикети, или ти казват: "Гледай си работата, няма да разговарям с теб".  Оценките на тези хора не могат да ми влияят.

- Искров в случая представлява държавата, вие - частния бизнес. Всъщност държавата казва на бизнеса: "Мерси, нямам нужда от твоята помощ"...

- Много е важно, като кажем държавата, каква представа има всеки за това. Аз например, когато казвам държавата, винаги си представям един добре облечен по правило господин, може дори да има и добра диплома... Но при всички случаи изключително празен откъм съдържание, но за сметка на това пък много арогантен. Дали г-н Искров, великият гуверньор на БНБ, представлява държавата, е спорно, но ние не го питаме, ние просто сме поискали от него да ни отговори на простичкия въпрос защо не изпълнява действащите в България закони. Защо не изпълнява задълженията си по тези закони?

Не може някой, който нарушава закони, който навсякъде по света би трябвало да бъде третиран като престъпник, да отговаря с "Гледайте си работата". Този номер може да минава временно, но няма да е много дълго.  Той дължи обяснения на обществото и аз ви обещавам, че тези обяснения ще ги даде. Например в съда. Рано или късно. Не може с бездействието си... макар че твърдя, че това не е престъпление от бездействие, а това е престъпление, защото не си изпълнява задълженията по закона.

- Всъщност вие реално какво можете да направите?

- В меморандума, който публикувахме, задаваме тези въпроси - защо БНБ не направи първо,второ, трето, десето... И казваме на хората, че проблемът от гледна точка на финансовата система, на банковия бизнес е екзистенциален. Ако някой прави възможно в България всяка една банка да раздава кредити както си иска, да примамва клиенти, вложители без никаква отговорност и накрая да бъде компенсирана от бюджета - ами така умножаваме по нула самия банков бизнес! Няма смисъл да обяснявам колко е важна банковата система - хората си влагат парите в банката, тя е тази, която трябва разумно и с отговорност да ги даде на някой, за когото мисли, че може да ги инвестира добре. Този, който ги взема, за да инвестира, плаща на банката, част от това банката плаща на вложителя - проста е схемата. И ако банковата система е срината, няма да има как да се взимат пари, да се реализират проекти, нови работни места, няма да има икономически растеж. Две са критично важните системи - банките и енергетиката. Енергетиката е в предизвестена смърт, банките поне трябва да спасим.

Колкото повече бездейства БНБ, толкова по-сигурна е смъртта на КТБ. Това е категорично. Няма нужда да си доктор, за да разбираш, че пациентът ще умре, ако не се погрижим за него. В тази банка има много интереси, не можем с една и съща загриженост да се отнасяме към всеки поотделно, фокусирали сме се върху принципния въпрос колко обществено важно е банката да бъде оздравена - с търговски, пазарни инструменти, а не с парите на всички данъкоплатци. Не може да е обществено-приемлив механизъм всички да плащаме. С експертизата, която предоставяме в лицето на хората, участващи в този обществен съвет, доказваме, че има технология банката да бъде извадена. 25 хиляди човека работат в предприятията, на които парите им са в тази банка, това са много българи, това са 25 хиляди семейства. Хора, които не могат да си получат заплатите. Утре предприятията им ще забуксуват, защото нямат пари за суровини, не могат да обслужат производството. Това е проблем на обществото, не на един или друг, който в момента се изживява като държавата...Не можем да ги оставим на мира! Това е наш проблем и няма кой друг да го реши, освен ние. Не държавата. Самата държава винаги е проблем.

- Бездействието около КТБ въпрос на неграмотност, на...

- Не, не. Абсолютно съзнателно, планирано, режисирано. Самият факт, че заповедта, с която търсят Цветан Василев, беше оповестена  на рождения му ден... Не трябва да си много интелигентен, за да се сетиш, че е специално направено.

- Имате ли някаква версия какво се случи в КТБ?

- Не, наистина нямам. Не се интересувам от живота на тези хора.

- А имате ли версия какво готвят да й се случи?

- Също не е нужно да си много интелигентен, за да разбереш, че става дума за едни активи, които са придобити с кредит от КТБ и ако банката бъде фалирана по този сценарий, кредитополучателите, собствениците на тези активи, могат да не си  платят кредитите и да придобият едни активи почти без пари. За сметка на другите вложители. Така че сценарият е много простичък. и между другото, не е оригинален. Той беше - за съжаление, вече няколко пъти реализиран в последните двадесет и няколко години.

- Вие сте и издател на вестник "Сега". Оказа се, че сред кредитополучателите е имало и медии, които също не са бързали да връщат пари.

- Като издател мога да кажа, че харча много пари за вестник "Сега", но нямам причини да се срамувам от честната журналистика, която правят във вестника. А пък за тези, дето са давали пари по този начин - да издават определени вестници... Ами както се казва - каквито са им парите, такива са им вестниците.

Дата: 15.08.2014

Източник: Клуб Z

Прочетено: 2272