03.09.2014

Всяка страна, която попада в криза, засилено инвестира в образованието - при нас е точно обратното. Тези спестени пари за лекари и учители ще ги платим скъпо и прескъпо след няколко години. Това заяви в интервю за Агенция „Фокус” д-р Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите към Българската стопанска камара.

„Професиите, които се търсят, при които положението на пазара на труда е най-изострено, са лекари и учители и парамедици. Усеща се и прогресивно нараства тенденцията на дефицит на лекари – тези направления не могат да бъдат покрити, емиграцията е много сериозна. Ако не се вземат мерки ще бъдем принудени да се лекуваме в чужбина или от специалисти с много малък опит”, заяви д-р Томов. По думите му, младите учители са с най-ниска заплата и много често ги назначават на срочни трудови договори, за да не им се плащат заплати през лятната ваканция, с което отнемат придобивки и мотиви за насочване към тази професия.

„Всичко това наистина се дължи на проблемите в образователната система. Основният е структурният проблем. Това е план-приемът по определени направления и специалности. Има струпване на едни квалификации, много повече, отколкото пазарът на труда може да поеме и същевременно недостиг на други квалификации, като например – бизнес икономика, право, някои хуманитарни науки, специалисти по икономика, които са толкова много, че на практика образованието създава безработни. Те трябва да търсят друга преквалификация или да се преориентират за работа в чужбина – журналистика, ПР, социология и други”, поясни Томчо Томов.

Дата: 03.09.2014

Източник: Агенция „Фокус”/FOCUS News Agency

Прочетено: 4839