23.09.2014

„В целия свободен свят училището е институцията, около и чрез която се формират и съществуват свободните човешки общности. Нека и ние се съберем около училището на своите деца и да се опитаме да дадем този добър и толкова важен за тях пример! Не става дума за пари! Възхищението и гордостта в детските очи не се купуват с пари!“

С тези думи се обърна към родителите на възпитаниците на „Българско школо“ по повод първия учебен ден основателят на училището Сашо Дончев – президент на „Овергаз“ и председател на БСК.

С убеждението, че „една обществена промяна е възможна само с индивидуални усилия и общи действия“, г-н Дончев призовава за стремеж към постигане на по-добро общество за децата тук, в България, а не зад нейните предели - „общество, в което хората са солидарни, съпричастни и готови за сътрудничество. В което не институциите диктуват живота на хората, а гражданите налагат дневния ред на институциите“.

В обръщението на г-н Дончев се казва още:

„За съжаление, Вие и учителите не сте представителна извадка за нашето общество. Децата не виждат около себе си достатъчно много други хора, които приличат на Вас, за да поискат да живеят и да се развиват тук. Не съм сигурен, че всички потърсили по-добър живот навън са намерили това, което им е липсвало тук. Не е ли време ние, които останахме, да се опитаме да поправим онези недъзи и уродливости от нашия живот, които ни дразнят и които със сигурност ще бъдат основна причина и за нашите деца да напуснат България?

Ние знаем какво трябва да направим. Трябва да докажем, че животът не е просто един физиологичен процес. Животът е емоция и съпричастност. Животът е онова удоволствието и удовлетвореност, които изпитваш, когато живееш в общност от хора, които споделят твоите ценности, радости, болки. Това може да стане само с личен пример. Свободни хора се възпитават само с пример.

Не е важен мащабът на това, което ще направим заедно. Важното е всяка наша идея да получи подкрепата на възможно най-голям брой родителите. И да бъде реализирана с участието на нашите деца - не само от "Българско школо", а и от другите училища.

Ние имаме нужда един от друг. Имаме нужда от свое общество. Ако сега не се преборим, утре ще се окажем майки и бащи, баби и дядовци на емигранти! Не е важно докъде ще стигнем! Важното е да започнем.“

***

Пълният текст на обръщението можете да прочетете ТУК!

 

Дата: 23.09.2014

Източник: БСК

Прочетено: 3111