30.10.2014

    След дипломиране, младежите често си дават почивка
 

Всеки трети младеж у нас решава да си почине, след като завърши университет. Това показва изследване на Българска стопанска камара. Проучването цели да разбере къде се разминават очакванията на студенти и работодатели.

В процес на изчакване - така може да се определи поведението на голяма част от българските студенти, след като завършат своето образование. Едва ¼ от висшистите са склонни да започнат работа на всяка цена. Много от младите хора се ориентират към работния пазар в чужбина и търсят реализация в области слабо популярни у нас.

Въпреки нагласите на българина, че висшето образование е за цял живот, в новите условия оказва се, че натрупаните знания имат давност до пет години. Така ако не доразвиват уменията си и не обогатяват знанията си, младите хора стават неконкурентоспособни. Работодателите, от своя страна, са склонни към все по-малко компромиси.

Компаниите, независимо от трудностите в намирането на кадри с конкретни умения, са по-склонни да продължат да търсят по-дълго, вместо да наемат по-слабо обучен кадър за конкретната позиция.

Според експерти образованието е твърде откъснато от практиката. Проблем остава и пренасищането на пазара с хуманитарни и икономически специалности, за сметка на инженерните.

Повече информация във видеото.

 

Дата: 30.10.2014

Източник: TV7

Прочетено: 2853