25.11.2014

„Младите хора искат да бъдат на държавна служба, а не да бъдат предприемачи.  Само 8% от завършилите висше образование искат да бъдат предприемачи и да произвеждат добавена стойност”, коментира в студиото на „Здравей, България” Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара.

„Имаме непрекъснато растяща администрация, непрекъснато растящи бюджетни заплати. Ние сме в една социалистическа примка и мислим как държавата да ни реши проблема”, добави той. От БСК са категорично против идеята на КНСБ минималната работна заплата да стане 400 лева. 

„По отношение на политиката на доходите с КНСБ имаме твърде съществени различия. Средната работна заплата в България е 809 лева, но заплатата в бюджетните предприятия е по-висока от заплатите в частния сектор, тоест, тези, които произвеждат добавена стойност, получават по-малко от тези, които са на държавна служба”, каза още Данев. Той напомни, че средната работна заплата в IT сектора е 1750 лева, но в сектор „хотелиерство и ресторантьорство” средната работна заплата е 555 лева. Данните за отделните региони показват, че докато средната работна заплата във Видин е 564 лева, в София тя е 1070 лева.  

„В Италия има цели градове и села от Видин”, каза от своя страна лидерът на КНСБ Пламен Димитров. „Ние не искаме държавата да определи доходите в частните предприятия, искаме държавата да подкрепи договарянето на работните заплати, което в момента не се случва в предприятията”, обясни той.  

„България е втора година в дефлация, икономиката върви надолу, две поредни тримесечия спада потреблението на хранителните стоки, намалява общия доход и общия разход на домакинствата, средната заплата за страната расте с по-малко от 2%. Това са данни, които някой трябва да оценява”, отбеляза той. 

Дата: 25.11.2014

Източник: Нова ТВ

Прочетено: 3357