09.01.2015

„Трудно е да се обобщи каква би могла да бъде годината за българите и предприемачите. Най-вероятно за тези, чиито бизнес в голяма степен е създаден от държавата и зависи от нея, 2015-та ще бъде по-различна от 2014-та, най-малкото защото се смениха центровете на властта“, заяви в студиото на „Още от деня“ Сашо Дончев, председател на управителния съвет Българската стопанска камара (БСК). Годините в предприемаческия занаят са винаги напрегнати, обясни той.

Ако НЕК има дефицит от няколко милиарда, за да го компенсира, трябва да го вземе отнякъде, ако ги вземе от бюджета, това е непозволена държавна помощ и не съответства на добрите практики в Европа. Другият начин е да ги получи като излишък от цените, по които продава услугите си, каза Дончев. По думите му в България години наред политиците се опитват да правят социална политика през цените на тока.

„Основният проблем на България в енергетиката е неефективността, това временно понижение на цените е само възможност за глътка въздух, но това не е решение. Решението е в незабавната реализация на проекти, които могат да доведат до по-ефективно използване на енергията“, смята той.

ВЖ. ВИДЕО

Дата: 09.01.2015

Източник: БСК

Прочетено: 2716