20.01.2015

Новините за нов завод с над 1500 служители са изключителна рядкост в България, още по-малко когато става въпрос за високотехнологична инвестиция. През 2015 г. обаче ще заработи такъв - американската компания Sensata вече изгражда втори завод в страната, стана ясно от изявление на икономическия министър Божидар Лукарски и на кмета на община Марица Димитър Иванов в съобщение на Министерството на икономиката.

Гигантският план

Първият етап от завода ще заработи през юни тази година и в него ще бъдат наети 1500 души, обясни кметът. Ако се изпълни в цялост, планът е за общо 3200 работни места. Компанията вече набира служители за производството си в Пловдив през различни канали като портала jobs.bg.

Предприятието ще произвежда сензори за автомобилната индустрия и ще се намира в пловдивската индустриална зона "Марица", която е част от обединението "Тракия икономическа зона". Другият завод на групата е в Ботевград, работи от 2002 г. и служителите му са над 1300. Ако изпълни плана си, Sensata ще има наети около 4500 души, с което ще стане стане вторият най-голям индустриален работодател в България след "Арсенал" - Казанлък.

От българската дъщерна компания на Sensata "Сензор-найт индастриъл" отказаха коментар пред "Капитал Daily" с довода, че са публична група и скоро ще има официално изявление за инвестицията. Според източници от бранша в пловдивското предприятие ще се произвеждат по-различни сензори от тези в Ботевград, където се правят температурни датчици (които се вграждат в двигателите с вътрешно горене) за някои от най-големите автомобилни компании, сред които Volkswagen и KIA. Ще се произвеждат и сензори за всякакъв вид домашна електроника.

Кметът на община Марица Иванов вече обяви, че "Сензор-найт индастриъл" ще инвестира 40 млн. евро в завода, който ще се намира в землището на с. Царацово. Теренът на предприятието ще е около 68 декара като част от "Тракия икономическа зона". Земята е закупена от "ЕВН България Електроразпределение". В първия етап разгънатата площ на производствените халета ще е около 10 000 кв.м. През втория етап  ще бъдат изградени още 70 000 кв. метра, но все още няма яснота кога точно ще започне той.

Представители на компанията вече са имали среща с ръководството на Техническия университет - филиал Пловдив, съобщи пред "Капитал Daily" доц. Въльо Николов - заместник-ректор на вуза. Те са представили инвестиционния си план за строителство на завод в община Марица. "Търсят всякакви инженерни кадри и в началото на втория семестър ще представят пред студентите възможностите за кариерно развитие", каза Николов.

Три години след новия собственик
 
Голямата част от сегашните около 1300 души работят в Ботевград, а другите са в развойно звено в София. В Ботевград заводът на "Сензор-найт" се намира до предприятието на "Интегрейтид микроелектроникс България" (бившата ЕПИК), което прави електронни модули за автомобили. Допреди три години двете фирми бяха част от една група - белгийската ELEX, но бяха продадени. Към същата компания майка принадлежи и базираната в София Melexis. Трите компании на белгийците се допълваха взаимно в изграждането на електрокомпоненти за автомобилната индустрия. Но преди няколко години основният акционер в групата Роланд Дюшатле реши да продаде някои от основните си активи в ELEX и да се съсредоточи върху политическата си кариера и футболните си инвестиции. Така през 2011 г. филипинската IMI купи ЕПИК за 43.5 млн. евро. А "Сензор-найт индастриъл" стана част от регистрираната в Холандия (но американска по произход) Sensata Technologies Holding през същата година срещу 225 млн. евро.

Сделката беше логична, защото обедини допълващите се производства на температурни сензори на двете компании. Sensata също смени собственика си през 2006 г. - дотогава беше част от Texas Instruments, преди да бъде продадена за 3 млрд. долара през 2006 г. на група инвеститори, сред които и фондът Bain Capital.

Нагоре, нагоре
Приходите на "Сензор-найт индастриъл" са нараснали от 49 млн. лв. през 2005 г. до 174 млн. лв. през 2013 г. (виж таблицата). През последните три години имаше леко забавяне на продажбите заради кризата в автомобилния сектор, но със съживяването му оборотът на компанията отново започна да нараства. Очакванията са пазарът на температурни сензори да продължи да расте заради по-сериозните екологични изисквания към автопроизводителите. Точно тази тенденция налага и разширяване на производството в България.

Продажбите на Sensata за 2013 г. достигнаха 2 млрд. долара при печалба от 188 млн. долара. Пазарната капитализация на групата е над 8 млрд. долара. Sensata има заводи и в Мексико, Доминаканската република, САЩ, Китай, Южна Корея и Малайзия, а единственият европейски е в България. Новият пловдивски ще е вторият по големина на групата в целия свят.

Дата: 20.01.2015

Източник: в. Капитал

Прочетено: 3375