21.03.2015

Булгаргаз може да реализира загуба от 30 млн. лв.от ценовата разлика в курса на долара. Това обясни по време на изслушване в рамките на откритото заседание на Комисията за енергийно и водно рекулиране (КЕВР) Иван Иванов от газовото дружество. Той обясни, че по време на подаване на заявлението курсът на долара е бил 1,66 лв.докато сега е над 1.80 лв.

Иванов коментира, че според изискването на съответната Наредба, заявлението за цените към регулатора се подава 90 дни по-рано, като според изискванията се отчита курсът на долара към момента на подаване на заявлението, но без да се отчита дали той поскъпва или поевтинява до излизане на самото решение на регулатора. М този смисъл той постави въпроса дали не може да се вземе предвид появилата се разлика. В отговор членът на КЕВР Димитър Димитров заяви, че няма как регулаторът да наруши собствените си разпоредби. „Разликата в цената звучи сериозно. Сериозно звучи и намерението за промяна на Наредбата, но няма как комисията да наруши собствените си разпоредби“, беше категоричен Димитров.

За мен тези разчети не са коректни, защото и досега е имало такива разлики, каза след заседанието пред журналисти Димитров. В отговор на въпрос дали в по-късен етап ще има възможност дружеството да бъде компенсирано, председателят на КЕВР Светла Тодорова отговори, че и друг път е имало такива случаи и се намира възможност за компенсиране на дружеството. Върху цената на газа влияе не само курсът на долара, в договорите с доставчика има и други компоненти, например цената на алтернативните горива, което ще тушира цената на долара, обясни от своя страна Димитър Димитров. Според него не може да се мисли за по-различен доклад от страна на работната група.

Припомняме, че „Булгаргаз“ внесе предложение за намаляване на цената на природния газ с 13,3% и в докладът си работната група изразява съгласие. От страна на бизнесът обаче искат поевтиняването да е 22,7%, което обаче едва ли ще бъде прието.

В отговор на въпрос от страна на Комисията какви мерки предприема дружеството за събиране на вземанията си, представителят на „Булгаргаз“ каза, че имат цял списък от такива мерки, включително и спиране на подаването на синьо гориво. „Не може обаче да спрем газа, тъй като ще бъдат засегнати болници и детски градини“, обясни Иван Иванов. Той посочи, че има заведени и частични искове. „Прави впечатление, че в момент на завеждане на такъв иск топлофикациите, които са най-големите длъжници, като „Топлофикация София“ и „Топлофикация Бургас“ светкавично изплащат определена сума“, каза представителят на газовото дружество, но не конкретизира сумата на дълговете. „Предполагам, че става въпрос за около 200 млн. лв.“ обясни по-късно членът на КЕВР Димитър Димитров.

„Булгаргаз“ няма да има проблем с плащанията на природен газ за нагнетяване в газохранилището в Чирен, стана ясно още по време на заседанието. Досега обаче не е направена заявка, тъй като от „Булгартрансгаз“ още не са съобщили какъв е свободният капацитет.

Намалението на цената на газа от своя страна ще доведе до намаляване на парното. Най-общо може да се каже, че поевтиняването ще е с около 10%, но все пак за различните топлофикации няма да е равно.

КЕВР ще се произнесе за цената на газа на 30 март, а днес по-късно ще стане ясно и с какъв процент ще се намали цената на топлинната енергия за различните топлофикации.

Дата: 21.03.2015

Източник: 3e-news.net

Прочетено: 1219