Дата: 24.04.2015

Източник: БНР

Прочетено: 1032

Промени в трудовото законодателство дават шанс работното време да стане по-гъвкаво. Най-коментираната промяна, която вчера оповести Ивайло Калфин, е възможността да се сключват еднодневни трудови договори.

Предлаганите промени в трудовото законодателство и по-специално възможността да се сключват еднодневни трудови договори, ще помогне за либерализацията на пазара, каза в предаването "Преди всички" Божидар Данев – председател на Българската стопанска камара.

Според него въздействието на тази мярка ще бъде в няколко посоки:

Това ще бъде, на първо място, битка със сивия сектор, тъй като голяма част от работодателите и от работниците не желаеха да бъдат назначавани, защото това прекъсваше техния срок за получаване на социални помощи и помощи за безработица. Второто е, че работодателят има възможност да пробва в активна работа новия нает работник, дори и за кратко. Дори и за 48 часа може да бъде назначен по тази система и евентуално да му предложи постоянен договор, а не да тръгва по сложната процедура да се освобождава от този работник и да прекъсва неговия трудов договор. Освен това, тази мярка е изключително важна за хората с ниска квалификация, особено наемане на работници за сезонна работа, работа с неквалифициран труд.

Божидар Данев е на мнение, че с предлаганата промяна ще изсветлее икономиката и ще се даде възможност и за повишаване на заетостта в страната.

Цялото интервю с Божидар Данев можете да чуете в звуковия файл.