Дата: 07.08.2015

Източник: БНР

Прочетено: 1293

Недостигът на кадри е огромен и в световен мащаб. В България, като част от глобалната икономика, нещата са подобни – има в порядъци повече свободни работни места  за хора, които са квалифицирани да ги заемат.

Това каза за предаването “Хоризонт за вас“ Светлин Наков, създател на Софтуерния университет, който коментира излезлите наскоро данни, че българският ИТ сектор отбелязва пет-кратен ръст в последните години .


ИТ отрасълът е сред малкото в българската икономика с висока добавена стойност и конкурентоспособност. Същевременно обаче се алармира за липсата на кадри и че образованието трябва спешно да отговори на потребностите на бизнеса, поясни Наков:

Само ще се увеличава дистанцията между липсата на кадри и свободните позиции. В момента започнаха да излизат дори билбордове в търсене на програмисти, както и реклами по радиото.

Наков допълни, че  софтуерният сектор лесно се пренася през граница, а недостигът на кадри в него се дължи предимно на растежа на тези индустрията и същевременно на трудната подготовка на кадри като цяло:

Софтуерен инженер се става за година – две с така сериозно учене по 10- 12 часа на ден, включително и неделя.

Дистанцията е голяма, защото индустрията расте, а скоростта на нарастването се увеличава във всеки един момент и това не е някакъв балон, който може да се спука, както беше в някои други сектори.

Светлин Наков поясни, че въпреки усилията на цялата образователна софтуерна индустрия, проблема с обучението на специалисти не може да бъде решен само от нея, защото капацитета й е малък и не всички завършващи продължават да се развиват в ИТ сектор, въпреки високите заплати.