13.08.2015

Специален модел на обучение в професионалните училища, съобразен със съвременните нужди на образованието и бизнеса, ще се въведе в Бургас.

За това се договориха кметът на града Димитър Николов и министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев, съобщиха от общината. Двамата се срещнаха и с представители на браншовите организации. Като начало, местната власт, работодателските организации, местните народни представители и училищата ще подпишат меморандум за сътрудничество, който ще бъде представен в МОН. На негова база Министерството ще делегира на Бургас самостоятелност при изготвянето на учебна програма, адаптирана за неговите специфични нужди – кои специалности да се подпомагат и как, кои работодатели ще се включат като партньори на училищата.

А след нейното одобряване моделът ще бъде приложен и на практика в Бургас. В града има 11 професионални гимназии, а промяната ще помогне да се обучават необходимите за местния бизнес кадри. Работодателите пък ще могат да планират инвестициите си в града, знаейки на каква работна ръка могат да разчитат.

Дата: 13.08.2015

Източник: в. „Аз Буки“

Прочетено: 1301