17.08.2015

Списъкът с кредиторите на Корпоративна търговска банка (КТБ) трябва да бъде готов днес, но от Търговския регистър имат необходимост от техническо време за обработка, което означава, че имената ще станат ясни след няколко дни.

В списъка ще са хора и фирми, които чакат пари от банката. Най-големият кредитор е Фондът за гарантиране на влоговете, който започна да изплаща гарантираните средства през декември, като се наложи да бъде попълнен с допълнителен заем. Към края на миналата седмица са изплатени 3 647 200 000 лева.

След като бъде оповестен списъкът, ще започне да тече 14-дневен срок на обжалване на решението на синдиците. При подадена жалба те ще имат 7-дневен срок за отговор. Ако кредиторът не е удовлетворен и от него, може да го обжалва пред съда.

В списъка ще има имената на всички с признати вземания от КТБ. Това може да са или собственици на средства над гарантираните 196 000 лева, или хора, чиито заплати за били запорирани в банката.

От седмичния отчет на синдиците Лазар Илиев и Росен Ангелчев става ясно, че фирмата за разследване на банкови фалити е започнала анализ на 26 нови кредита. Илиев и Ангелчев са изпратили и отговор на молба, свързана с обявения таен търг за имущество, заложено в полза на КТБ. Въпреки че в отчета името е заличено, става дума за част от "Техномаркет България". В края на миналата седмица акции от него бяха предложени за втори път на търг с тайно наддаване.

Миналата седмица длъжник на банката е погасил кредит за над 6 млн. лева.

Дата: 17.08.2015

Източник: БНР

Прочетено: 1080