20.08.2015

20.08.2015, Mediapool.bg

Промените в управлението на търговските дружества и тяхната продажбата да се изповядват задължително пред нотариус. Това е една от основните идеи на Министерството на правосъдието за прекратяване на злоупотребите и кражбата на фирми, става ясно от съобщението на институцията в четвъртък.

Реакцията последва оповестяването на аферата "Инвестбанк", която се е опитала чрез измама да си спести плащането на 1.19 милиона лева на частна фирма. На 13 август собственикът на фирма "ДИГ-94" Йовчо Кьосев разбира, че във фирмата му е назначен съуправител, който има право да управлява и се разпорежда с фирмата.

"Назначеният" Васил Славчов Колев бил вписан по партидата в Търговския регистър с протокол менте от "Общо събрание на едноличния собственик". Протоколът е подписан с видимо различен подпис от този на Йовчо Кьосев. Печатът не е същият, само името на фирмата съвпада.

Кьосев веднага изпраща в Агенцията по вписванията необходимите документи, с които анулира подадените фалшификати и освобождава новоназначения "управител". Но по закон Агенцията трябва да впише новите обстоятелства за три дни. И Агенцията спазва закона. Не иска да действа веднага, въпреки че ѝ е заявено, че става дума за измама.

Ден по-късно става ясно, че вписаният съуправител, който още не е отписан, е изпратил молба по куриер до частния съдебен изпълнител Ренета Милчева, с която се обяснява, че тя вече няма претенции към "Инвестбанк", иска да се прекрати изпълнителното дело и "незабавно" да се вдигне запора върху сметки на банката. Всичко това, защото "Инвестбанк" "изцяло и доброволно" е изплатила "по банкова сметка на фирмата сумата от 1 193 122 лв." – всичко дължимо, лихви, такси.

Нито на собственика на фирмата, нито на съдия изпълнителя обаче не им е известно да има плащане по никаква сметка на фирмата. Но има молба черно на бяло, в която се казва, че е платено. След като Кьосев подава сигнал до прокуратурата, ГДБОП и СДВР, става ясно, че назначеният съуправител има 14 или 16 регистрации за кражби и други престъпления.

Министерството на правосъдието иска да прекрати тези случаи чрез гаранциите, които дават нотариусите. Целта е промените в управлението да се случват само след нотариална проверка на самоличността на страните (продавач и купувач) чрез системата на ЕСГРАОН, до която имат достъп всички нотариуси в страната. След нотариалната заверка, документите задължително ще се представят пред Търговския регистър.

Успоредно с това Министерството на правосъдието работи и по идеята за надграждане на единния регистър на пълномощните, с цел той да стане по-ефективен. В момента в регистъра не се представят пълномощните, заверени от кметове на общини, капитани на кораби, както и обстоятелства, заявени пред длъжностни лица от дипломатическите представителства на България в чужбина.

Промените засягат Търговския закон. Министерството смята новите текстове да бъдат внесени за приемане в Министерския съвет до края на октомври.

Дата: 20.08.2015

Източник: Mediapool.bg

Прочетено: 2229