03.09.2015

Низходящите рискове за световната икономика са се увеличили в последно време с оглед на комбинацията от заплахи, включващи по-бавен растеж в Китай и нарастваща нестабилност на финансовите пазари и това може сериозно да намали перспективите пред глобалния икономически растеж, се посочва в доклад на МВФ, който е подготвен за предстоящата в петък и събота среща на финансовите министри и централни банкери на страните от Г-20 в Анкара, Турция.

Подготвеният от екипа на МВФ доклад описва "коктейл" от потенциално опасни рискове за световната икономика, вариращ от по-силната американска валута и обезценяващите се валути на развиващите се пазари до спада на цените на суровините (и по-специално на петрола) и по-слабите капиталови потоци.

По отношение на икономически растеж рисковете са в низходяща посока и евентуалната едновременна реализация на част от тези рискове би довела до много по-слаби икономически перспективи, се отбелязва в анализа на Фонда. През юли МВФ понижи прогнозата си за растежа на световната икономика за 2015 година до 3,3% - малко под миналогодишния растеж с 3,4% и под предишна прогноза на Фонда за растеж с 3,5-процентни пункта.

Поради това са необходими общи политически действия за повишаване на икономическия растеж и за смекчаване на тези рискове, заявява МВФ преди срещата на Г-20 в Анкара, като в същото време предупреди, че има повишение на близкосрочните низходящи рискове за развиващите се икономики с оглед слабото представяне на Китай.

Екипът на МВФ обаче призова Китай да продължи да провежда необходимите реформи за либерализация на нейната икономика въпреки настоящите трусове на пазара на акции и процеса на девалвация на юана.

Фондът препоръча Централната банка на Япония да остане в готовност за по-нататъшно разхлабване на паричната и лихвена политика, като в същото време отбеляза, че ЕЦБ ще трябва да разшири своята програма за покупки на активи, ако инфлацията в еврозоната не се ускори значително.

Сега необходимостта от политики за стимулиране на растежа сред страните от Г-20 е по-належаща, отколкото през предходните шест месеца, като нерестриктивната парична политика в развитите икономики е "от съществено значение", посочва МВФ и същевременно подчертава нуждата от структурни реформи за повишаване на потенциалния икономически растеж и на производителността.

Подобни негативни коментари направи по-рано тази седмица и шефът на МВФ Кристин Лагард при нейната визита в Индонезия.

Дата: 03.09.2015

Източник: БНР

Прочетено: 871