23.11.2015

За да се намали пропастта между изискваните умения и компетенции на работниците и академичната подготовка, Стопанската камара в Русе, с участието на бизнеса, ще разработи нови учебни програми. Това заявява за русенския вестник „Бряг“ председателят на СК – Русе проф. Красимир Ениманев. Според него, по този начин ще се използват ефективно средствата за обучение, както и материалната база, а оттам ще се увеличи и икономическия ефект в региона.

Новите учебни програми ще станат факт след задълбочен анализ на работния процес и специфичните особености на бизнеса Русе. Програмите ще отчитат квалификацията на всеки служител в различните браншове. „Хората, които са компетентни и квалифицирани са по-добри работници и се мотивират по-лесно.“, коментира Красимир Ениманев.

Всяка година страната ни напускат 40 000 младежи, сред които са и 20% от абитуриентите, коментира Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите в БСК. „С годините наблюдаваме потомствената безработица. Близо 870 000 българи нито учат, нито работят. 300 хиляди от тях са младежи.“, коментира Томчо Томов от БСК. Данните на работодателската организация показват още, че 41% от учениците над 15 г. са функционално неграмотни, 770 хиляди българи са без средно образование, 35% от които са на възраст до 25 г.

Половината от работодателите имат сериозен проблем с намирането на подходящи хора за ключови позиции, алармира БСК. Остър дефицит се отчита за 190 професии и длъжности, за които е нужно средно образование. Има «глад» за техници, технолози, механици, заварчици, стругари, шофьори, кранисти, готвачи и др. Икономиката се нуждае от висшисти в областта на информационните и високите технологии, инженери, бизнес анализатори, финансисти, сочи проучването на БСК.

Публикацията вижте тук: ПУБЛИКАЦИЯ

 

Дата: 23.11.2015

Източник: БСК/в-к "Бряг"

Прочетено: 3697