Дата: 25.11.2015

Източник: bTV

Прочетено: 1509

Спад с 2-3% на БВП или около два милиарда лева загуби, ако платеният отпуск се увеличи с 5 дни прогнозират от Българската стопанска камара. Освен това, ако платеният отпуск се увеличи с още 5 дни, работните дни у нас ще намелеят от 220 на 215 годишно.
 
Работодателите са против предложението на депутата Георги Кадиев допълнителната почивка да се регулира законово.
 
Според техните изчисления благодарение на официалните празници у нас реално почиваме между 32 и 35 дни годишно, за които ни се плаща. За сравнение - държавата с най-дълъг платен отпуск в Европа е Франция с 30 работни дни, а там дори работния ден е 6 или 7 часов. А най-малко почиват в Съединените щати - между 1 и 2 седмици.
 
Имаше един бизнес партньор, когото търсех август месец и просто никой не вдигаше в неговия офис и така беше цял месец. Просто не можах да повярвам, че в уж бедна страна хората могат да си позволят да оставят цял месец без дори някой да вдига телефона", разказва американецът Кен Лефковиц, който вече 20 години е в България. Все още си спомня за изненадата от размера на почивкитe у нас. Докато работел в Съединените щати, Лефковиц почивал едва една седмица годишно.
 
Според работодателите малцина са тези у нас, които почиват само 20 дни. Повечето имат допълнителни привилегии и договорки.
 
"Браншовите договори в строителството дават увеличение с 9 дни за всички заети без допълнителните дни, които могат да се договорят в предприятието и индивидуално за определени позиции. В енергетиката е 12 дни", коментира Божидар Данев от Българската стопанска камара. 
 
Влияние оказва и пазарът на труда, който у нас е неравномерно натоварен. Има професии, в които не достигат хора, работи се на смени и им е трудно да вземат дори сегашните 20 дни отпуск.
"Много силно допълнително бреме на малкото успешни сектори. Напрактива това ще ознавача за тях между 2-3% ефектовно увеличаване на заплащането", заяви финансовият анализатор Лъчезар Богданов. 
 
Специалистите отбелязват, че в общата сметка трябва да се пресмята и майчинството, защото жените са половината от работната сила - у нас то е 45 дни преди раждане и година след това, а на Запад - едва няколко седмици.
 
Освен това според няколко изследвания през последните години българите са сред първенците в Европа по взимане на болнични, което също е отсъствие от работа.
 
вж. ВИДЕО