07.01.2016

Несигурната икономическа среда е основният препъникамък в България.

 

Икономисти очакват около 3% оживление в икономиката, но за мечтаното равнище от 4,5% е необходима по-висока производителност.

Икономически растеж от 4.5% за България през 2016 г. е малко вероятен. Около тази позиция се обединиха икономистите, анкетирани от БГНЕС.

Проф. Ганчо Ганчев, икономист:

Икономически растеж от 4.5% за 2016 г. може да имаме при благоприятни външни обстоятелства, а в страната би трябвало вътрешното търсене да нарасне, да се ускорят инвестициите и да се подобри положението в банковия сектор, т.е. да се повиши кредитирането. Само по този начин мога да разчета думите на премиера Бойко Борисов, който вчера заяви, че ръст от 3% на икономиката не задоволявал и че истински се надява през тази година да отидем на 4,5%.

Логичен е въпросът всички изброени фактори дали могат да се съчетаят у нас? Според мен, това е доста трудно да се осъществи. Малко над 3% ръст е постижим, но чак да отидем на 4.5% е малко вероятно.

Все пак, можем да имаме добра година за икономиката, ако външната и вътрешната среда за бизнеса са благоприятни. За България е важно, че цените на горивата са ниски и това се отразява добре върху условията на търговията. Надяваме се и в ЕС да проработи най-после новата политика на Европейската централна банка (ЕЦБ), която да насърчи икономиката. Вътре в страната все още не е ясно как ще се развие банковият сектор и ако тръгне ускорено кредитирането, то би могло да даде импулс на предприемачите. Износът ни е ключов - за ЕС, но също и за неевропейските страни. Макар че стоките ни, които традиционно отиват към Русия и Турция едва ли в този момент могат да имат задоволителна реализация.

Камен Колев, заместник-председател на БСК:

През 2015 г. ние от Българската стопанска камара (БСК) очакваме икономическият растеж да е около 3%, защото за 9-месечието той е 3.1%. Трябва да отчетем този реализиран вече ръст за миналата година и не е тайна, че той се дължи на по-високата събираемост на косвените данъци - ДДС и акцизи. За съжаление, събираме повече, но не произвеждаме повече, още по-малко пък привличаме инвестиции. Всичко това не дава гаранции за постигане през 2016 г. на достигнатия ръст, а и на по-висок, какъвто действително ни е нужен от 4%-5%. Бих казал, че липсва здрава основа за устойчив растеж дори на сегашното ниво, тъй като той почива преди всичко на похвалните усилия на приходните администрации - НАП и митници.

Устойчивият икономически ръст ще се получи, ако бъдат реализирани реформи в държавата, които, обаче, зациклиха през 2015 г. Шансове има, но съществуват и много препятствия пред тях. Отново ще спомена несигурната икономическа среда - основният препъникамък в България. Поставям на второ място и мудното стартиране на еврофондовете за отрязъка от време 2014 - 2016 г. от новия програмен период. Само за ОП ”Иновации и конкурентноспособност” стартираха няколко схеми, останалите програми все още не са набрали скорост. И по отношение на усвояването 2016 г. ще бъде първа година, нищо че програмният период е 2014-2020 г. Това ще бъде предизвикателството да се отворят бързо всички оперативни програми, за да може бизнесът да получи достъп до това финансиране.

Наистина няма решителна промяна в бизнес средата у нас, а без нея не можем да очакваме икономически ръст от 4% - 5% и повече. Такива са оценките и от последния доклад на Световната банка. Дори имаме известно връщане в класацията с две места назад, заради процедурите по несъстоятелност, защитата на собственост, условията при стартирането на бизнес, включване към енергомрежи и т.н. По някои показатели дърпаме напред, но дори и с тези малки успехи сме далеч под средата на класацията, в която основно се намират европейските страни.

Добрата бизнес среда, реформите са необходими също, за да се ускори ефективността на публичните разходи и да се намали опасността от пилеене на средства.

Дата: 07.01.2016

Източник: Еpicenter.bg

Прочетено: 2041