14.01.2016

Днес, 14.01.2016 г., започна двудневното официално посещение на Георгиос Дасис – президент на Европейския икономически и социален съвет (ЕИСК), в София. Това е неговото първо официално посещение по покана на национален икономически и социален съвет на страна-член на ЕС, след като бе избран за президент на Европейския икономически и социален комитет в края на

2015 г. Поканата за гостуването бе отправена от председателя на Икономическия и социален съвет (ИСС) на България проф. д-р Лалко Дулевски.

На официална церемония в хотел Шератон Георгиос Дасис бе награден от Икономическия и социален съвет с почетен знак за принос в развитието на организираното гражданско общество в България. Наградата бе връчена по време на среща на президента на ЕИСК с членовете на българския Икономически и социален съвет от проф. д-р Лалко Дулевски, който заяви:

Наградата, която Ви връчвам от името на ИСС, е от хората, които стоят трайно зад гражданското общество в България и тя е тяхната оценка за Вас, г-н Дасис. Оценяваме, че Вашата първа визита в качеството Ви на президент на ЕИСК, е точно в България и мисля, че това ще даде още по-силен тласък на развитието на гражданския диалог у нас.

В отговор Георгиос Дасис сподели, че като грък за него е задължение да изгради добросъседски отношения с България. „Аз имам много тесни връзки с българското общество, започнали далеч назад в съвместна работа с вашите синдикати. Оказах им съществена подкрепа в приобщаването към европейската група на работническите организации. Моята първа официална визита е тук, защото мисля, че днес ситуацията не е лесна за развитие на гражданския диалог и трябва да се подкрепи активната позиция Икономическия и социален съвет на България, която определено е конструктивна и конкретна. Гражданското общество трябва да се противопостави на опитите за прояви на национализъм и популизъм. От все сърце благодаря за наградата.”

По време на срещата с членовете на ИСС се възприе общата идея ЕИСК заедно с българския Съвет да инициират международна обществена дискусия за бъдещето и ролята на България в ЕС и Еврозоната.

Официалната визитата на президента на ЕИСК Георгиос Дасис започна по-рано сутринта с посещение в Българската народна банка, където заедно с проф. д-р Лалко Дулевски се срещнаха с подуправителя на БНБ Калин Христов. Г-н Дасис разгледа музея на монетите и банкнотите в БНБ.

В програмата на посещението на президента на ЕИСК днес е включена среща с председателя на Народното събрание Цецка Цачева, а утре с вицепремиера

по демографска и социална политика и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и с представители на академичната общност.

Георгос Дасис е начело на ЕИСК като представител на групата на синдикатите в Комитета. Той е бил синдикален активист в Гърция от 15-годишна възраст. Член е на ЕИСК от 1981 до 1990 г. и от 2002 г.

Президент на Групата на работниците в ЕИСК от 2008 до 2015 г., а от октомври 2015 е президент на ЕИСК с мандат до 2018 г.

Дата: 14.01.2016

Източник: ИСС

Прочетено: 2367