01.02.2016

„Паричният съвет“ е изживял вече своето време и България трябва да да стане част първо от Шенгенското пространство, а след това и от Еврозоната.

„Паричният съвет“ е изживял вече своето време и България трябва да да стане част първо от Шенгенското пространство, а след това и от Еврозоната. Това каза за ТВ + изпълнителния председател на Българската стопанска камара Божидар Данев. Забавянето на приемането на еврото влошава достъпа до финансиране и намалява конкурентостта на българските предприятия, считат работодателите.

Управителния съвет на БСК излезе с призив към политиците за ускоряване на процеса по присъединяването на страната ни към Еврозоната. Божидар Данев припомни, че по време на кризата 650 млрд. Евро бяха наляти в страните от Еврозоната, само за да се запази стабилността на валутата, а ние не получихме нищо от тази финансова инжекция. От друга страна стабилното финансиране от страна на Европейската централна банка би спомогнало за покриване на бюджетните ни дефицити.

БОЖИДАР ДАНЕВ БСК

„ Безспорния плюс е, че ако България се присъедини към еврото, не говоря за различните етапи, то тогава България ще започне да има изключително ниски лихвени проценти на средствата, с които може да се финансира нашата банкова система.“

Данев определи банковата ни система като измислена, в която банките не изпълняват основната си функция на посредник между спестителя и инвеститора. Статистиката показва , че в момента спестяванията на българите са 40 млрд. Лева, но те не се инвестират.

БОЖИДАР ДАНЕВ БСК

„ От там българската икономика тлее. Ние сме се превърнали само в едни консуматори на евросредства. Включително в речника на политиците е само колко усвоихме, а никъде не се говори как ще увеличим инвестициите в страната, на основа на спестените средства.“

И ако плюсовете за икономиката и финансите след приемането на единната валута са неоспорими, то потребителите с основание с е притесняват от покачване на цените. Според последното проучване на „Галъп интернешънъл“ 74 на сто от българите искат запазването на лева и не искат въвеждане на еврото.

Дата: 01.02.2016

Източник: ТВ +

Прочетено: 1599