02.02.2016

Каква е визията на МТСП за преструктуриране на системата на ТЕЛК в частта – социална и трудова интеграция?

Каква е визията на МТСП за преструктуриране на системата на ТЕЛК в частта – социална и трудова интеграция? Предложението ще обхване хората с увреждания в трудоспособна възраст. За целта ще бъде създадена специална комисия за експертиза на работоспособността, която ще разглежда всеки един случай по отделно и ще преценява възможностите на човека за работа. В нея ще бъдат включени представители на НОИ, АЗ, АСП, лекари и експерти по трудова медицина. Целта е да се направи ясна оценка на възможностите всеки човек с увреждане да остане активен и да има достъп до пазара на труда, според дейността, която може да бъде извършвана от него, независимо от увреждането.

 „Ние предлагаме изцяло нов подход и отношение на държавата към хората с увреждания в работоспособна възраст. На всеки човек с увреждане в трудоспособна възраст ще бъде изготвена индивидуална комплексна здравна, трудова и социална оценка на възможностите да се адаптира към новата ситуация в неговия живот. Държавата, чрез различните свои компетентни служби, ще му съдейства активно да се върне на пазара на труда. Вариантите са различни – или ще се търси трудоустрояване при работодателя, при който човекът е бил на работа преди събитието, или ще се търси преквалификацията му или директно - чрез Агенцията по заетостта и бюрата по труда ще се търси възможност за неговата трудова реализация“, подчерта пред медиите министър Калфин.

 По отношение на обезщетенията и пенсиите за инвалидност, министърът увери, че държавата няма да остави хората в нужда без средства. Тези, на които бъде намерена работа, ще бъдат стимулирани да работят, получавайки и заплата и пенсията от НОИ. В периода, докато се намери работа за човека с увреждане в трудоспособна възраст, ще бъде предвидено обезщетение от НОИ. Той ще има право и на всички полагащи му се социални придобивки, предвидени за безработните в страната.

„Преди да формираме финално решение, ние ще вземем предвид гледните точки на всички заинтересовани страни. Целта е да  изпипаме детайлите, така че да се повиши интеграцията на хора с увреждания, както и да се преразпредели остатъчен бюджет към онези, които не могат да работят и са в най-голяма нужда“, категоричен беше министърът.

 Оттук нататък предстои широка публична дискусия по всеки един от елементите на предложението. За да заработи Комисията за експертизата на работоспособността, трябва експертите в МТСП да изработят подробна методика за функционирането на всеки един от елементите в предложението. Предвижда се и адаптиране според изготвяните промени и на съществуващото законодателство. Плановете на министър Калфин са свързани с внасяне на готовото предложение за разглеждане от Народното събрание преди лятната ваканция на Парламента.

При разработването на методиката е ползван опит на 20 европейски страни, каза министър Калфин.

 

Дата: 02.02.2016

Източник: Economynews.bg

Прочетено: 1427