08.02.2016

Държавата безпардонно се разпорежда с обществени средства, без ясни правила и критерии.

През последните години над 30% от регионалните медии са прекратили дейността си, а опаснотта цели области да останат без достъп до местни печатни издания е напълно реална. Това се казва в официална позиция на Българска асоциация на регионалните медии.

Причината за тежкото положение на регионалните медии е, че държавата постепенно се превръща в най-крупния рекламодател, който безпардонно се разпорежда с обществени средства, без ясни правила и критерии.

Върху определени медии се оказва финансов натиск, създават се корупционни схеми, образуванет се вечно печеливши „лобистки” кръгове, а това води до реанимираща журналистика, пише още в позицията на БАРМ.

Справка изготвена от асоцацията сочи, че през изминалия програмен период 2007-2013 г., по 7-те оперативни програми, са сключени договори по комуникационната стратегия за над 72 милиона лева. Повече от 90 % от тази сума са минали през 25 фирми и ако се направи преглед за тяхната свързаност, лесно може да се стигне до заключението, че са отишли в касите на 8 конкретни медийни фактори. В същото време към регионалните медии са насочени само 1,5 милиона лева. След приспадане на комисионните на фирмите, спечелили проектите, във всички регионални медии – печатни и електронни, по всички оперативни програми, за седем годишен период са влезли под 1 милион лева. Държавата допълнително изнудва медиите, като ги принуждава да я кредитират. Съгласно заложените изисквания в договорите, разплащането се извършва след 90 дни. Често изданията са принудени да получават парите си близо година след изпълнение на услугата.

 

От БАРМ предлагат:

  1. Създаване в най-близки срокове на законова нормативна уредба за изразходване на публичните средства, включваща:
  • Институционална реклама /министерства, агенции, общини и други държавни институции/
  • Средства за комуникация по всички оперативни програми на ЕС
  • Политическа реклама
  1. Разпределението да се извършва на принципа 60/40 в полза на електронните медии.
  2. Всяка медия, която желае да получава обществени средства, трябва да отговаря на следните критерии:
  • Да е регистрирана съгласно действащите закони в България.
  • Да е обявила публично собствеността на медията и свързаните с       нея юридически и физически лица.
  • Да има минимум 3 години присъствие на пазара без промяна на периодичността
  • Да е подписала Етичният кодекс на българската журналистика
  • Да е член на припозната от гилдията браншова организация
  1. Разпределението на публичните средства да са пропорционални на тиража и обхвата на разпространение на медията. Да се вземат под внимание допълнителният обем от Интернет, както и обема местна информация. Да имат минимум 5 души назначени по трудов договор. Да нямат финансови задължения към държавата, осигурителните институции, персонала.
  2. Излъчени представители на действащите медийни организации да участват при обсъждане на законовите и нормативни промени, както и в обсъждането и разпределянето на обществените средства
  3. Държавата да финансира 3 независими социологически изследвания на медийния пазар, за да се създаде ясна картина за обхвата и влиянието на отделните медии на национално и регионално ниво. По този начин ще може ясно да се аргументира изразходването на обществените средства.

Официалната позиция е в прикачените документи.

 

 

 

 

Дата: 08.02.2016

Източник: БСК

Прочетено: 1601