12.02.2016

"Асарел-Медет” АД получи голямата награда „Инвеститор на годината” за 2015 г.

"Асарел-Медет” АД получи голямата награда „Инвеститор на годината” за 2015 г. заради инвестицията си в изграждането на модерния медицински комплекс в Панагюрище чрез съвместното дружество „Асарел Панагюрище Здраве“АД, създадено като публично-частно партньорство с Община Панагюрище и медици от региона.

Статуетката „Златен бик“ на Българската агенция за инвестиции бе връчена от вицепремиера Томислав Дончев на председателя на Надзорния съвет на компанията проф. д-р Лъчезар Цоцорков.

Десетата юбилейна церемония по връчването на „оскарите“ в българската икономика се състоя на 10 февруари в столичния „София Хотел Балкан” в присъствието на вицепремиера Томислав Дончев, вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева, четирима министри – Лиляна Павлова, Ивелина Василева, Божидар Лукарски и Николина Ангелкова, депутати, представители на чуждестранни посолства у нас, ръководители на водещи български и чуждестранни компании и бизнес организации.

„Днес на България не й достигат герои. Тези, които не спят, докато другите спят, тези, които не се задоволяват с малко, а искат да постигнат все повече - това са героите. Това са тези, които утре работят по-добре, отколкото вчера“, заяви вицепремиерът и обяви името на „големия герой на вечерта“ – „Асарел-Медет“АД. Заедно с проф. д-р Лъчезар Цоцорков в награждаването участва и д-р Борислав Ацев – изпълнителен директор на „Асарел Панагюрище Здраве“ АД.

„Благодаря на колегите от „Асарел-Медет“, на Община Панагюрище за публично-частното партньорство и на екипа, който ни спечели със своята визия и реализира проекта за този уникален медицински комплекс в свещения и знаков за България град Панагюрище. Това е инвестиция, която надхвърля мащабите на нашата община и България и ще привлича пациенти и от Югоизточна Европа“, каза проф. Цоцорков при получаването на статуетката. „Приемам тази награда не само като награда за „Асарел-Медет“, но и като награда за цялата минерално-суровинна индустрия в България. Отрасълът ни извървя дълъг път на модернизация и днес водещите компании отговарят на всички изисквания за безопасност на труда и опазване на околната среда и са пример за социална отговорност с подкрепата за развитието на своите региони“, подчерта още председателят на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“АД.

„Това е една от най-големите инвестиции в българското здравеопазване през последните 25 години и има огромно социално значение. Благодарение на вложените  над 60 млн.лв. някогашната едва оцеляваща общинска болница в Панагюрище се превърна в болница на бъдещето, оборудвана със свръхмодерна техника и осигуряваща най-висок стандарт на здравна грижа”, коментира д-р Борислав Ацев.

„Асарел-Медет”АД бе номиниран за наградата „Инвеститор на годината“ за 2015 г. от Община Панагюрище. Това е третата награда „Инвеститор на годината“ за компанията, но е първата голяма награда по комплексни показатели. През 2007 година „Асарел-Медет”АД стана първото дружество от българската минерално-суровинна индустрия, което получи приза „Инвеститор на годината“ в добивната промишленост заради вложените над 100 млн. щатски долара в проекта за мащабна модернизация на производствения процес. Четири години по-късно „Асарел-Медет”АД бе отличен с наградата „Инвеститор на годината“ в категорията „Зелена инвестиция” за проектите си със значим екологичен ефект на стойност  над 140 млн. лева.

На десетата юбилейна церемония председателят на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев посочи, че отличените за 2015 г. са определени от жури на базата на конкретни критерии, сред които обем на инвестицията, брой на разкрити нови работни места и вложения в обучението на кадрите.

Носител на отличието за иновативен бизнес за 2015 г. стана производителят на стени за катерене „Уолтопия“. Наградата в категория „Инвестиция в разширяване на бизнес“ получи германският производител на автомобилни компоненти „Костал България“. Призът за „Инвестиция в човешки капитал“ бе присъден на старозагорското предприятие „Стандард профил България“.  В категорията „Инвестиция на зелено на годината“ журито отличи Woodward IDS.

Присъдени бяха и три почетни награди – за „Успешен стартъп“ беше отличена компанията „Мелиса клаймът“, за „Инвестиция в сливане/придобиване“ наградата получи американският гигант в производството на подови настилки Mohawk Industries, а Община Костинброд взе отличието за община в България с най-много инвестиции.

Дата: 12.02.2016

Източник: manager.bg

Прочетено: 2859