16.02.2016

Механизмът за наблюдение на правосъдието и борбата с корупцията в Румъния ще бъде прекратен по-рано от този за България, ако румънските власти изпълнят очакванията на Европейската комисия, обяви председателят ѝ Жан-Клод Юнкер

Механизмът за наблюдение на правосъдието и борбата с корупцията в Румъния ще бъде прекратен по-рано от този за България, ако румънските власти изпълнят очакванията на Европейската комисия, обяви председателят ѝ Жан-Клод Юнкер на среща в Брюксел с румънския премиер Дачиан Чолош:

Повторих пред министър-председателя, че в мандата на тази Комисия ще сложим край на Механизма за проверка. Няма тясна, непосредствена връзка между случая на България и този на Румъния. Ако Румъния е готова преди нашите български приятели, очевидно е, че механизмът ще бъде преустановен.

Ако Румъния прилага и изпълнява очакванията на Европейската комисия и на останалите страни-членки, това ще бъде направено. Във всеки случай ще направя всичко по силите ми, за да ускоря този процес, защото съм убеден в качеството на напредъка, постигнат от румънското правителство,  допълни Юнкер.

От присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз през 2007 година, ЕК изготвя, всяка година, доклади за изпълнението на реформите в правосъдието и борбата с корупцията. В последния доклад от 27 януари се подчертава най-вече липсата на напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност. Нещата се влошават от липсата на независимо правосъдие и политическата нестабилност, заключава докладът.

Предложеният от вицепремиера Меглена Кунева проектозакон за борба с корупцията беше отхвърлен от парламента. Сега тя предлага във всяко министерство да има заместник-министър, отговарящ за противодействие на корупцията, но и тази нейна идея не се приема еднозначно.

Дата: 16.02.2016

Източник: БНР

Прочетено: 1778