17.02.2016

СТИВ - Канада информира, че се  очаква продажбата на вина да започне директно в магазинната мрежа за хранителни стоки, а не само в специализираната монополна верига.

ДО                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

ГОСПОДИН БОЖИДАР ДАНЕВ –

ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БСК

 

ГОСПОДИН РАДОСЛАВ РАДЕВ –

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАЦИОНАЛНА ЛОЗАРО-ВИНАРСКА КАМАРА                                                                  

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Съгласно решение на правителството на провинция Онтарио, Канада за скорошно въвеждане на промяна в дългогодишния строг монопол върху продажбите на вина – местно производство и внос от чужбина се очаква, продажбите на вина да започне директно в магазинната мрежа за хранителни стоки, а не само в специализираната монополна верига. Стъпката е сериозен пробив в дългогодишно установените практики за продажби на винена продукция и високоалкохолни напитки чрез монополните вериги – LCBO и SAQ, съответно – за англо- и френскоезичната част на Канада.

Стъпката е предстояща по-късно през тази година след необходимото лицензиране на обектите за продажба.

Решението за либерализацията на продажбите се обяснява с превеса на потребителското търсене над желанието за протекционизъм над родното производство. Тъй като Онтарио е най-населената канадска провинция и фокус на местния и чуждестранен бизнес, нагласите за либерализация на пазара, заедно със скорошната информация за аналогични обсъждания в парламента на провинция Квебек, са сериозен пробив на статуквото. Решението скоро би ползвало производители от Европа с експортна ориентация, и особено български такива, които текущо понасят излишното монополно оскъпяване. Действително, предвижда се част от новолицензираните обекти за определен начален период да предлагат изключително местни вина, и едва след изтичането на този период, да предлагат и вина, внос от чужбина, но също така се предвижда и паралелно неограничено лицензиране, което ще позволява на търговските обекти стартиране на продажби на вносни вина според пазарното търсене и без период на рестрикции. За българските производители, постигнали разпознаваемост и текущо търсени на пазара и в двете монополни вериги, промените ще са добра възможност за договаряне на по-благоприятни цени с търговците на едро и за увеличение на износа, още повече, че по обективни причини, канадският пазар е принципно ориентиран повече към внос на вина, отколкото към собствено производство, а потреблението е нарастващо.

Текущо разглеждане на аналогична възможност тече и в парламента на провинция Квебек.

По повод горната информация, използвам случая да Ви информирам и за предстоящото поредно издание на най-големия за Северна Америка - Международен конкурс за производители на вина: Sélections Mondiales des Vins Canada, който ще се проведе в периода: 29 май – 31 май, т.г. в Hotel DELTA, Quebec, Канада.

Всички подробности относно регистрацията на участниците; таксите; периода на регистрация; начина на плащане; критериите за получаване на отличие; специалните награди; обявяването на победителите и ползите за отличилите се, са описани в детайли на четири езика на страницата на конкурса: http://www.smvcanada.ca

Предвид отличното представяне на български винопроизводители в последните години, сред международното жури предполагаемо се очаква и български съдия.

 

С уважение:

Десислава Драгнева

Ръководител СТИВ - Канада

Дата: 17.02.2016

Източник: СТИВ - Канада

Прочетено: 1706