26.02.2016

Селскостопанска академия спечели 4 награди за иновации на международната селскостопанска изложба „Агра 2016“.

Селскостопанска академия спечели 4 награди за иновации на международната селскостопанска изложба „Агра 2016“.     

В конкурса за иновации участват над 35 иновационни продукта на 30 фирми и научни институти, в областта на селското стопанство в общо 8 раздела.

В категория „Технологии за растениевъдството“ е отличен Институтът по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров“, за създаване на „Биометод за възстановяване на почви, ерозирали терени, свлачищни зони и депа за отпадъци. То включва утайки от пречиствателни станции за отпадъчни води или от животновъдството и бактериален препарат, състоящ се от естествено срещани в почвата микроорганизми. Спомага за подобряване структурата на повърхностния слой на обработваните участъци, за осигуряване на среда за развитие на почвените микроорганизми и за активизиране на процесите на образуване и натрупване на хумус.

В раздел „Машини, инсталации и технологии в животновъдството“ е награден „Уред за улавяне на пчели майки“. Той е с голямо практическо значение, улеснява и ускорява манипулацията, която се извършва при минимален пряк досег с пчелите. Разработката е на Института по животновъдни науки - Костинброд.

В раздел „Сортови семена и посадъчен материал“ наградата бе връчена на Института по овощарство - Пловдив, за създаването на нов СТЕНДЕСТО —(сливово-кайсиев сорт). Първият български плъмкотен сорт.

В категория „Научни дейности и разработки“ е избран Институтът по растителни и генетични ресурси “К.МАЛКОВ”- гр.Садово за Нов български сорт обикновенна зимна пшеница Гизда

В „Конкурса за иновации” участваха иновационни продукти и разработки в областта на селското стопанство, които се представят за първи път на АГРА и показват действителни иновации или оригинални подобрения и могат да бъдат разглеждани като прогрес в съответната област.

 

Дата: 26.02.2016

Източник: ССА

Прочетено: 1227