11.03.2016

От началото на годината са обявени потенциални сделки за 70 млрд. долара

Инвестициите на китайски компании в Европа и Съединените щати са достигнали рекордно високи нива въпреки забавения растеж на втората най-голяма икономика в света, пише Financial Times.

Според данните на консултантските фирми Baker & McKenzie и Rhodium Group контролираните от държавата и частните китайски бизнеси са инвестирали през миналата година безпрецедентните 23 млрд. долара в страните от Европейския съюз, Норвегия и Швейцария. За същия период компании от Китай са вложили 15 млрд. долара в САЩ.

Забавен темп

Макар общото ниво да е рекордно, данни показват, че китайските инвестиции в западните икономики може би се забавят. Новите китайски вложения в Европа са нараснали с 28% спрямо резултата от 18 млрд. долара за 2014 г. Това увеличение обаче е по-малко от удвояването на инвестициите между 2013 и 2014 г. Тези в Съединените щати са се покачили със 17% спрямо нивото от 12.8 млрд. долара, достигнато през 2014 г.

Въпреки това през тази година вероятно ще бъде достигнат нов рекорд на китайските инвестиции в западни икономики. През първите шест седмици на 2016 г. китайски групи обявиха подготовката на потенциални сделки на стойност 70 млрд. долара.

Директните китайски вложения в страни от еврозоната са нараснали с 37% до 17.1 млрд. долара през 2015 г. Най-много средства е привлякла Италия, което се дължи основно на сделката между производителя на гуми Pirelli и ChemChina на стойност 7.9 млрд. долара. На второ място се нарежда Франция, към която са насочени 3.6 млрд. долара чрез редица големи сделки в сферите на туризма и инфраструктурата.

В САЩ китайските интереси са били основно към щатите Ню Йорк, Калифорния и Тексас. Най-голяма част от инвестициите – 5.4 млрд. долара, са отишли в Ню Йорк, като повечето сделки са били в компании за финансови услуги и недвижима собственост.

Икономически растеж

Притесненията за икономическото забавяне на Китай доведоха до сътресения на международните финансови пазари и се отразяват негативно на перспективите на еврозоната и много други световни икономики. Влошаващите се условия в Китай принуждават големите централни банки по света да въвеждат нови финансови стимули и поставят под въпрос възможността на Федералния резерв на САЩ да продължи започнатото през декември повишаване на лихвите.

Някои изтъкнати фигури като най-богатия човек в Китай Уан Цзиенлин изразяват опасения относно инвестициите на държавни компании в Европа, изтъквайки, че те не могат да отговорят на международните стандарти за управление. Отговарящият за сливанията и придобиванията в Baker & McKenzie Майкъл Дефранко обаче оценява високо китайските инвестиции в развитите икономики. "Намираме се в турбулентни за икономиката времена, но въпреки това виждаме китайски компании, които действат с увереност и продължават да правят големи стъпки в Европа и Северна Америка", изтъква той.

Дата: 11.03.2016

Източник: в. Капитал

Прочетено: 1405